寿司を作りましょう(Sushi Yapalım!)


  Japoncadan sonra Japon mutfağına da el atmaya karar verdik. Türk damak tadına uygun ve malzemelerine kolayca erişebileceğimiz Japon yemeklerini birlikte yapıp denemeye hazır mısınız?Hazırsanız ilk olarak Japonya denince akla ilk gelen yemek Sushi ile başlayalım. Bu gün yemekte Sushi var.:)
Öncelikle malzemelerimizi görelim.

Pirinci İçin:

Ø  Sushi pirinci (normal pirinçte olur)
Ø  Pirinç sirkesi
Ø  Şeker
Ø  Tuz
Ø  Sıcak su

İç  Malzemeleri İçin:

Ø  Havuç
Ø  Salatalık
Ø  Ton balığı
Ø  Yumurta
Ø  Mayonez


  Öncelikle pirincimizi pişiriyoruz. Yasemin pirinci, sushi pirincine en yakın pirinç bu yüzden sushi pirinci bulamazsanız yasemin pirinci kullanabilirsiniz ama normal pilavlık pirinçler de olur. Tadını çok değiştireceğini düşünmüyorum. Pirinçleri güzelce yıkayıp yapışmaz bir tencereye alın. Diğer tencerelerin (Özellikle demir tencerelerin) dibine yapışabiliyor. Maalesef bizimki öyle oldu ve temizlemesi çok zordu. Pirincin üzerini geçecek kadar sıcak su, bir tatlı kaşığı toz şeker, yarım tatlı kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi koyup kaynamaya bırakıyoruz. Pirinçlerimiz kaynarken ton balıklarımızın yağını süzüp bir kaba alıyoruz. Göz kararı mayonez koyup iyice karıştırıp, bulamaç kıvamına getiriyoruz. 


Ayrı bir yerde havuç  ve salatalıkların kabuklarını soyup , jülyen (boydan ince uzun) olarak kesiyoruz. Bir kaba sirke ve su karışımı yapıyoruz. Bu karışımı yosunu ve ellerimizi ıslatmak için kullanacağız. Geldik sushilerimizi  sarmaya. Öncelikle parlak kısmı altta kalacak şekilde yosunu önümüze alıyoruz. Serpme şeklinde sirkeli sudan biraz yosunun üstüne atıyoruz. Çok fazla ıslatmamaya özen gösterin. Çünkü; fazla ıslandığında yosun eriyebiliyor ve sarması zorlaşıyor. Sarılsa bile pek hoş bir görüntü olmayabiliyor. (Ben sadece sardıktan sonra açılmasın diye dışını ıslatmıştım.)


Belli bir kısmına kadar pişirdiğimiz pirinci seriyoruz. Pirincin çok sıcak olmamasına dikkat edin. Gene az önce dediğim sorunla karşılaşabilirsiniz. Ton balığı, havuç ve salatalığı yan yana gelecek şekilde dizip yosunumuzu sarıyoruz. Arzu ederseniz yumurtayı çırpıp az yağda omlet gibi pişirerek sebzeler gibi (ince uzun kesip) sushinize ekleyebilirsiniz.


Bir parmak kalınlığında kesip arzu ederseniz soya sosu yada wasabiye batırarak yiyebilirsiniz .Ton balığı ve mayonez sevmeme rağmen ben çok beğendim. Yapar yapmaz yemenizi tavsiye ederim. Çünkü; durdukça ton balığı ve yosun kokmaya başlıyor. Ön yargıda bulunmadan mutlaka denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun. 


2 yorum:

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.