Japoncadan sonra
Japon mutfağına da el atmaya karar verdik. Türk damak tadına uygun ve malzemelerine
kolayca erişebileceğimiz Japon yemeklerini birlikte yapıp denemeye hazır
mısınız?Hazırsanız ilk olarak Japonya denince akla ilk gelen yemek Sushi ile
başlayalım. Bu gün yemekte Sushi var.:)
Öncelikle
malzemelerimizi görelim.
Pirinci İçin:
Ø
Sushi
pirinci (normal pirinçte olur)
Ø
Pirinç
sirkesi
Ø
Şeker
Ø
Tuz
Ø
Sıcak su
İç Malzemeleri İçin:
Ø
Havuç
Ø
Salatalık
Ø
Ton
balığı
Ø
Yumurta
Ø
Mayonez
Öncelikle
pirincimizi pişiriyoruz. Yasemin pirinci, sushi pirincine en yakın pirinç bu yüzden
sushi pirinci bulamazsanız yasemin pirinci kullanabilirsiniz ama normal
pilavlık pirinçler de olur. Tadını çok değiştireceğini düşünmüyorum. Pirinçleri
güzelce yıkayıp yapışmaz bir tencereye alın. Diğer tencerelerin (Özellikle demir
tencerelerin) dibine yapışabiliyor. Maalesef bizimki öyle oldu ve temizlemesi çok
zordu. Pirincin üzerini geçecek kadar sıcak su, bir tatlı kaşığı toz şeker, yarım
tatlı kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi koyup kaynamaya
bırakıyoruz. Pirinçlerimiz kaynarken ton balıklarımızın yağını süzüp bir kaba
alıyoruz. Göz kararı mayonez koyup iyice karıştırıp, bulamaç kıvamına getiriyoruz.
Ayrı
bir yerde havuç ve salatalıkların
kabuklarını soyup , jülyen (boydan ince uzun) olarak kesiyoruz. Bir kaba sirke ve
su karışımı yapıyoruz. Bu karışımı yosunu ve ellerimizi ıslatmak için
kullanacağız. Geldik sushilerimizi sarmaya. Öncelikle parlak kısmı altta kalacak
şekilde yosunu önümüze alıyoruz. Serpme şeklinde sirkeli sudan biraz yosunun
üstüne atıyoruz. Çok fazla ıslatmamaya özen gösterin. Çünkü; fazla ıslandığında
yosun eriyebiliyor ve sarması zorlaşıyor. Sarılsa bile pek hoş bir görüntü
olmayabiliyor. (Ben sadece sardıktan sonra açılmasın diye dışını ıslatmıştım.)
Belli
bir kısmına kadar pişirdiğimiz pirinci seriyoruz. Pirincin çok sıcak olmamasına
dikkat edin. Gene az önce dediğim sorunla karşılaşabilirsiniz. Ton balığı, havuç
ve salatalığı yan yana gelecek şekilde dizip yosunumuzu sarıyoruz. Arzu ederseniz
yumurtayı çırpıp az yağda omlet gibi pişirerek sebzeler gibi (ince uzun kesip) sushinize ekleyebilirsiniz.
Bir parmak kalınlığında kesip arzu ederseniz soya
sosu yada wasabiye batırarak yiyebilirsiniz .Ton balığı ve mayonez sevmeme rağmen ben çok beğendim. Yapar yapmaz yemenizi tavsiye ederim. Çünkü; durdukça ton balığı ve yosun kokmaya başlıyor. Ön yargıda bulunmadan mutlaka denemelisiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Çok lezzetli görünüyor elinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)
YanıtlaSil