Hiragana Alfabesi (ひらがな)



 Merhaba Arkadaşlar!

İlk ders olarak alfabelerden başlıyoruz. Japoncayı hiç bilmeyenler için Japon alfabesinden bahsedeceğim. Japonya'da 4 alfabe kullanılmaktadır. Bu alfabeler Hiragana, katakana, kanji ve romanjidir. Hiragana 46 harften oluşmaktadır ve Japonca kökenli kelimeleri yazmak için kullanılır. Kanji yazı karakterlerinin hızlı yazımından türemiştir. Erken dönemlerde daha ziyade kadınlar tarafından kullanılmıştır. Daha sonraları Japonya'daki dil reformları ile kelime köklerine getirilecek eklerde ve Kanji yazımı zor olan harflerin yazımında kullanılmaya başlanmıştır. Bugün aynı zamanda yabancı kelimelerin veya kanjilerin okunuşlarını göstermek için de kullanılmaktadır.



  Katakana dile dışarıdan gelen yabancı kelimelerinin anlaşılması için kullanılsa da (örneğin hamburger; ハンバーガー ) yazılarda  vurgu yapmak  istendiğinde de kullanılır (キラキラ(kira kira)、ダメ (dame) gibi). Kanji yaklaşık 10.000 karakterden oluşur. Bunun 2.000 tanesi bir gazete okumak için yeterlidir. Romanji  bizim de kullandığımız Latin alfabesidir. Bir yazı okurken alfabenin dördününde karşımıza çıkması mümkündür. İsterseniz öncelikle hiraganayla başlayalım. Hiragana bilmek bile size kolay metinleri okumakta fayda sağlayacaktır.






Bu alfabeyi ezberlemek için  playstore da faydalı programlar var .Ben bir kaçını sizinle paylaşacağım. Bu programlarla öğrenip pratik yapabilirsiniz. Kolay gelsin:)

PLAYSTORE

Hiragana Memory Hint [English]
Obenkyo
Kana Town: Hiragana & Katakana
Dr. Moku's Hiragana & Katakana
Write It! Japanese
Japanese_hiragana






5 yorum:

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.