Hiroşima John Hersey

                                                        
 Hiroşima
     Yazarı:John Hersey
     Çevirmen:Tomris Uyar
                                                                                                 Sayfa Sayısı:102
   Yayın evi:de yayınevi
        Basım yılı:1.basım 1965/ 2.basım 1984      
  Bugün sizlere çevirisini Tomris Uyar'ın yaptığı yazarı John Hersey olan Hiroşima kitabının tanıtımını yapacağım.Kitabı sahafın tozlu raflarından buldum ve zevkle okudum.Kitabın  tanıtımına gelecek olursak Hiroshima'ya bomba atıldıktan sonra ''The New Yorker'' dergisinde yazar olan John Hersey Japonya'da olup bitenleri incelemesi için uzak doğuya yollanmıştır.Burada bir ay kalmış ,bombanın zararlarını araştırmış,zarar gören insanlarla birebir görüşme fırsatı bulmuştur. Kitap da geçen kişiler bombaya birebir maruz kalmış fakat hayatta kalmayı başarmış gerçek kişilerdir.Olaylar yaşayan kişilerin ağzından anlatılmıştır.

   Yazı 31 Ağustos 1946'da dergide yayınlanmış ve  Amerika'da çok beğenilmiş,basılışında iki saat sonra tükenmiştir.Büyük beğeni toplayınca farklı dergi ve gazetelerde yayınlanmış sonunda da kitap olarak basılmıştır.
   Kitap'da bomba atıldığı sırada Hiroshima'da bulunan  ve ölümden kıl payı kurtulan 6 kişinin başından geçenler anlatılmıştır.Bu kişiler bağımsız doktor,Kızıl haç hastanesi doktoru,memur kızı,rahip,terzinin dul karısı ve Alman Katolik rahibidir.Atom bombası ilk kez denendiğinden, ne Japonlar nede Amerikalılar bombanın başlarına getirebileceği felaketlerden habersizdiler.
   İlk kez böyle bir silahla karşılaşan insanların duygu ve düşüncelerini yaşayan kişilerin ağzından dinlemek gerçekten etkileyiciydi.Kitabın üslubu akıcı ve sürükleyiciydi.Atom bombasıyla ilgili bilmediğim pek çok şeyi öğrenme fırsatı buldum.Bu konuda merak edenlerin okumasını tavsiye ederim.
   Bazı yerlerde orada olup yardıma koşmak isteyebilir,kanınızın donduğu,bu kadar da olmaz dediğiniz anlar gelebilir.Umarım sizde benim kadar etkilenir ve beğenirsiniz.

  Not:Kitap çok eski olduğundan İnternetden temin etmek zor.Çoğu sitelerde bulunmuyor.Alabileceğiniz bir yer paylaşıyorum fakat burada da yakında tükenebilir.
Buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.Sizde sahaflara giderek biraz araştırıp bulabilirsiniz umarım.Herkese iyi okumalar:)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.