Kenji Miyazawa Kimdir?


 Kenji Miyazawa, 1896 yılında İwate Bölgesi’nde varlıklı bir ailede doğmuştu. Küçüklüğünden beri doğaya meraklı bir çocuktu. 1915'te, jeoloji eğitimi aldığı Morioka Tarım ve Ormancılık Koleji'ne girdi. 1918'e gelindiğinde tanka türünde şiir  ve çocuklar için iki hikaye yazmıştı.  Miyazawa, 1921'de mezun olup Tokyo'ya taşındıktan sonra aktif olarak çocuk edebiyatı üzerine yazılar yazmaya başladı.

 


Sadece altı ay sonra kız kardeşinin hastalanarak ölmesi üzerine memleketi Iwate'ye geri döndü. Eve döndükten sonra yazmaya devam ederken Hanamaki Ziraat Lisesi'nde tarım bilimleri öğretmeni olarak çalışmaya başladı. 1924'te ilk çocuk öyküleri koleksiyonunu yayınladı. Bu koleksiyonun bir parçası olan Chūmon no Ōi Ryōriten -Türkçeye Bol İstek Lokantası olarak çevrildi.- onun başyapıtlarından biri oldu. 



Miyazawa, 1926'da öğretmenlik görevinden istifa ettikten sonra, kendisini memleketindeki köylülerinin yaşamını maddi ve manevi iyileştirmeye adadı. Onları evine davet eder, akşamları ücretsiz olarak tarım konusunda dersler verirdi. Gün içinde çiftçi olarak çalışır ve öğrettiği tarım derslerini uygulamaya koyardı.  



1933'te Shōwa-Sanriku Depremi memleketi vurdu. Miyazawa, toparlanmaya devam etmelerinde onları cesaretlendirmek için zamanının çoğunu yerel çiftçilerle geçirdi. Yarım yıl sonra, Eylül 1933'te akut zatürre nedeniyle 37 yaşında hayata veda etti. Iwate sahilindeki Shimanokoshi tren istasyonuna Miyazawa'nın bir şiirinin oyulduğu bir taş sütun dikildi. 2011'deki yıkıcı tsunaminin ardından tren istasyonu tamamen yıkıldı ancak sütun Miyazawa'nın yılmaz ruhunun bir kanıtı gibi ayakta kaldı.



 Miyazawa’nın ünlü olması ancak ölümünden yüz yıl sonra mümkün oldu. Hayatına ve çalışmalarına adanmış bir müze 1982 yılında memleketinde açıldı. Çocuk hikayelerinin çoğu anime olarak uyarlandı. Özellikle de “Galaktik Demiryolunda Gece” romanı, Tanka ve serbest türde şiirleri birçok dile çevrildi. Ayrıca yazara " Bungo Stray Dogs" animesinde de yer verildi. 



Yazarın H. Can Erkin’in çevirisiyle Türkçeye kazandırılmış “Japonya’dan Öyküler” eseri mevcuttur. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.