Merhaba arkadaşlar bugün sizlere cosplay hakkında bilgi vereceğim. Japonya ile alakadar olan arkadaşlarımız cosplay'ın ne olduğunu az çok biliyordur. Bilmeyenler için kısaca değinecek olursak İngilizce kostüm anlamına gelen ''costume'' ve tiyatro ya da oyun anlamına gelen ''play'' kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir sözcüktür. Kimilerinin düşündüğü gibi ilk olarak Japonya'da doğmuş olan bir akım değildir. 15.yüzyılda İtalya Venedik 'de maskeli balolar ve geçit törenleriyle başladığı düşünülüyor. Cosplay terimi ise ilk olarak 1984 yılında Dünya Bilim Toplantısında kullanılmıştır. Studio Hard' dan Takahashi Los Angeles'ta ki toplantıda kostüm giymiş hayranlardan etkilendiğini söylemiştir. İngilizce kelime olan Masquerade (maskeli balo) kelimesini kullanmak yerine iki kelimeyi birleştirerek yeni bir isim oluşturmuştur. Bunun sebebi ise kelimenin direk Japoncaya çevrilmesiyle istenen manayı karşılamamasıdır. (Aristokratik kostüm anlamına gelmektedir.)
Bu işi yapan kişilere ise cosplayer denmektedir. Cosplayerlar dizi, film, anime, oyun, çizgi film gibi yerlerde gördükleri karakterlerin kıyafet ve aksesuarlarını giyerek etkinliklere ve yarışmalara katılarak kostümlerini sergilerler. Bu işte önemli olan şey hayal gücü, kaliteli fotoğraflar çekebilecek bir arkadaş, çekimler için uygun mekan, kostümü yapabilecek el becerisi, para ve bolca sabır. Bunlara sahipseniz ünlü bir cosplayer olmak için önünüzde hiç bir engel yok demektir. Çünkü dışardan kolay gözükse de zahmetli ve pahalı bir hobidir. İyi bir cosplayer olmak için karakterin göz renginden, peruğuna, çorabından eldivenine ve makyajına kadar birebir yapmanız gerekmektedir. Yetenekli cosplayerlar genelde kostümlerin tamamını yada bir kısmını kendi elleriyle yapıyor. Yeni başlayanlar ise daha çok internet sitelerinden hazır olarak satın almakla yetiniyor.
Bu işi paraya döken de var hobi olarak yapanda. Para kazanmak için ise hatırı sayılır bir takipçi sayısına ihtiyaç var. Dünyada bu işle uğraşan çok kişi olduğundan cosplayler için çeşit çeşit telefon uygulamaları da yapılmış. (İlgilenenle Cosplanner uygulamasına bakabilirler.)
Türkiye'de de azımsanmayacak kadar cosplayer bulunmakta ve sayıları her geçen gün artıyor. Oyun firmaları bu durumu fark etmiş olacak ki artık oyun fuarlarında cosplay etkinlikleri de düzenleniyor. Merak edenler için birkaç cosplayi örnek verebilirim. Dünyada en meşhur cosplay olarak Leon chiro; Türkiye’de ise anzujaamu ve melodi kızılgün var. Bu sayfalara bakarak cosplay hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu işe yeni başlamış cosplayleride görmezden gelmemek gerekir. Bunlardan biri de Bunnyri Kendisi bu işlere daha yeni girmiş olsa da başarılı bir cosplayer. Kendisini bir çok cosplay etkinliğinde görebilirsiniz. Çok cana yakın ve yardım sever. İnstgram veya facebook sayfasından cosplay hakkındaki sorularınızı kendisine sorabilirsiniz. Size canı gönülden yardım edecektir. Sizde kendisini takip ederek desteklerseniz çok mutlu olacaktır. Blog da paylaştığım resimler kendisine aittir. Fotoğraflarını bizimle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ederiz.
Daha önce hiç cosplay yapmasam da bu etkinliğin eğlenceliği olduğunu düşünüyorum. Anime veya dizi karakterleriyle gerçek hayatta karşılaşmamız mümkün olmasa da başarılı cosplayer sayesinde rüyalar gerçeğe dönüşüyor. Eğer bir cosplay etkinliğine denk gelirseniz gitmenizi tavsiye ederim. Sevdiğiniz kişilerle fotoğraf çektirebilir eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Herkese iyi akşamlar diliyorum. Umarım yazımı beğenirsiniz. Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Eğer sizde cosplayseniz sayfanızın adını yazarak kendinizi tanıtabilirsiniz. Sayonara😊
Çeviride yardımcı olan Fulden T.’a teşekkür ederiz. Kaynak olarak Wikipedi kullanılmıştır.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler.:)