(桃太郎さん)Momotaro san Efsanesi


Eski zamanlarda bir yerde  büyükanne ve büyükbaba yaşıyormuş. Büyükanne her gün dere de çamaşır yıkıyor, büyükbaba da dağdan odun topluyormuş. 



Bir gün yine büyükanne derede çamaşır yıkarken dereden kocaman bir şeftali gürültü çıkartarak büyükannenin yanına sürüklenmiş. Büyükanne çok şaşırmış. ''Vayyy! Ne büyük bir şeftali bunu eve götürüp büyükbabayla yiyebilirim'' deyip şeftali ile birlikte eve dönmüş. Eve dönen büyükanne hemen büyükbabaya seslenmiş ''Büyükbaba gel gel.'' Büyükbaba koşarak gelmiş. ''Ne oldu büyükanne, ne var?'' diye sormuş. Büyükanne şeftaliyi gösterip büyükbaba baksana dereden büyük bir şeftali buldum hadi onu kesip yiyelim.'' demiş.
 

Büyükbaba hayretler için kalmış. İçeriden büyükçe bir bıçak alıp gelmiş. Büyükbaba tam şeftaliyi kesecekken şeftali açılıp  içinden bir oğlan çocuğu çıkıvermiş. Büyükbaba ve büyükanne çok şaşırmışlar ve bu çocuğu tanrının onlara gönderdiği bir hediye olarak kabul etmişler. Çünkü bir çocukları yokmuş.



 Bu oğlan çocuğunun ismine Momotaro vermişler. Böylece Momotaro büyükanne ve büyükbabayla yaşamaya başlamış. Momotaro günden güne hızla büyüyormuş. Büyüdükçe güçleniyor ve büyükbabaya işlerinde yardım ediyormuş. Bir gün ormanda yaşayan köylülerin bir şeylerden şikayet ettiğini duymuş. Köylüler şeytan adasında yaşayan şeytanlardan şikayet ediyormuş.


Şeytanlar köylülerin bin bir emekle kazandığı ürünleri çalıyor ve köylüleri rahatsız ediyormuş. Momotora karar vermiş şeytan adasına gidip şeytanlarla savaşacakmış. Bu durumu büyükanne ve büyükbabaya söylediğinde ilk başta karşı çıkmışlar fakat Momotaro 'nun kararlı olduğunu görünce kabul etmek zorunda kalmışlar.



   Büyükanne yolda yemesi için kibidango hazırlamış, büyükbaba da bir kılıç ve üstünde Japonya'nın birincisi yazan  bir bayrak yapıp Momotaro'yu uğurlamışlar. Momotaro az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş. Böyle giderken yolda bir köpekle karşılaşmış. 



Köpek büyükannenin yaptığı kibidangoları gösterip ''Momotaro Momotaro elindeki nedir? diye sormuş. Momotaro'' Bu büyükannemin yaptığı lezzetli kibidango'' demiş. Köpek ''Momotaro bir tane verir misin?'' demiş. Momotaro ''Tabi al.'' demiş ve bir kibidangoyu köpeğe vermiş. Köpek kibidangoyu afiyetle yiyip ''Momotaro nereye gidiyorsun böyle?'' diye sormuş. Momotaro'' şeytan adasına şeytanlarla savaşmaya gidiyorum' 'demiş. Köpek ''Öyleyse ben de seninle geliyorum birlikte gidelim.'' demiş. Köpek ve Momotaro az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş. 


 Gene böyle giderken yolda bir maymunla karşılaşmış. Maymun büyükannenin yaptığı kibidangoları gösterip ''Momotaro Momotarosan elindeki nedir? diye sormuş. Momotaro ''Bu büyükannemin yaptığı lezzetli kibidango'' demiş. Maymun ''Momotaro bir tane verir misin?''demiş. Momotaro 'Tabi al.'' demiş ve bir kibidangoyu maymuna vermiş. Maymun kibidangoyu afiyetle yiyip'' Momotaro nereye gidiyorsun böyle?'' diye sormuş. Momotaro'' şeytan adasına şeytanlarla savaşmaya gidiyorum.'' demiş Maymun ''Öyleyse ben de seninle geliyorum birlikte gidelim.'' demiş. Köpek, maymun ve Momotaro az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş.



 Yolda sülünle karşılaşmışlar. Sülün büyükannenin yaptığı kibidangoları gösterip ''Momotaro  Momotaro  elindeki nedir? diye sormuş. Momotaro ''Bu büyükannemin yaptığı lezzetli kibidango'' demiş. Sülün ''Momotaro bir tane verir misin?'' demiş. Momotaro ''Tabi al.'' demiş ve bir kibidangoyu sülüne vermiş. Sülün kibidangoyu afiyetle yiyip ''Momotaro nereye gidiyorsun böyle?'' diye sormuş. Momotaro'' şeytan adasına şeytanlarla savaşmaya gidiyorum'' demiş. Sülün ''Öyleyse ben de seninle geliyorum birlikte gidelim.'' demiş. Köpek maymun sülün ve Momotarosan az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş.


 Sonunda Şeytan Adasının girişine varmışlar. Sülün uçarak adayı kontrol etmiş. Maymun zıplayarak kapının üstünden atlamış ve sürgüyü çekmiş, köpekte kafasıyla kapıyı itmiş ve kapı açılmış. Momotaro yüksek sesle bağırmış ''Ben  Japonya'nın en iyisiyim ve sizinle savaşmaya geldim. Köylülerden çaldığınız eşyaları geri verin'' demiş.



Şeytanlar Momotaro'ya saldırmış. Momotaro kılıcıyla şeytanları kesmiş, köpek şeytanları ısırmış, maymun şeytanların yüzlerini çizmiş, sülün ise gagasıyla şeytanlarını başını gagalamış. Momotaro savaşa savaşa şeytanların kralını yanına gelmiş. Şeytanların kralı sopasını alıp Momotaro'ya vuracakken Momotaro kılıcıyla sopasını kesmiş. Köpek, kralın ayağını ısırmış, sülün başını gagalamış ve maymun yüzünü tırmalamış. Sonunda şeytan kral pes etmiş ve Momotaro'nun önünde eğilmiş.


 Momotorasan ne istersen yapacağım lütfen beni affet demiş. Momotarosan ''köylülerden aldığın her şeyi geri ver ve bir daha köylüleri rahatsız etmeyeceğine söz ver demiş. Şeytan bir daha rahatsız etmeyeceğine dair söz verip çaldığı tüm eşyaları geri vermiş. Momotaro eşyalarla birlikte köye dönmüş. 


Büyükanne ve büyükbaba Momotaro'yu görünce çok mutlu olmuşlar. Köylüler de çalınan eşyalarına kavuştukları için Momotaro 'ya çok teşekkür etmişler. Böylece Momotaro büyükanne ve büyükbaba ile mutlu bir yaşam sürmüş.


Momotaro-san efsanesi Japonya'da çok meşhurdur. Momo şeftali Taro ise oğlan çocuğu anlamına gelir. San ise saygı ifadesidir. Türkçedeki bey ya da hanım gibi .(Şeftali çocuk) Kibidango ise Japonya'ya özgü pirinçten yapılmış bir kektir.


Bir de çok sevimli bir şarkısı var. Şarkı sözlerini buraya bırakıyorum:)

桃太郎さんの歌 
(Momotarō-san no uta)
Momotarosan’nın Şarkısı

桃太郎さん 桃太郎さん
Momotarō-san Momotarō-san
Momotaro Momotaro

お腰につけた きび団子
O koshi ni tsuketa kibi dango
Belindeki kesenin içinde köfteler(kibidango) var.

一つわたしに くださいな
Hitotsu watashi ni kudasai na 
Lütfen bana bir tane ver.


やりましょう やりましょう
Yarimasho, yarimasho,
Sana bir tane vereceğim, sana bir tane vereceğim,

これから 鬼の征伐に
Kore kara oni no seibatsu ni
Şu andan itibaren iblisleri fethetmek için

ついて行くなら やりましょう
Tsuite iku nara, yarimasho.
Gelirsen sana bir tane vereceğim.


行きましょう 行きましょう
İkimasho, ikimasho,
Hadi gidelim hadi gidelim

あなたについて どこまでも
Anata ni tsuite doko made mo,
Seninle birlikte dünyanın sonuna

家来になって 行きましょう
Kerai ni natte ikimasho.
Hizmetkarın olacağım hadi gidelim


そりゃ進め そりゃ進め
Sorya susume! Sorya susume!
İyi gidiyor, iyi gidiyor.

一度に攻めて 攻めやぶり
İchido ni semete seme yaburi,
Bir kez -oni- iblis adasına saldıralım.

つぶしてしまえ 鬼が島
Tsubushite shimae, oni ga shima.
Adadaki -oni- iblisleri parçalayalım.


おもしろい おもしろい
Omoshiroi, omoshiroi,
Harika! Harika!

のこらず鬼を 攻めふせて
Nokorazu oni o semefusete
Şeytanlara saldırdık ve tutukladık.

分捕物を えんやらや
Bundorimono o enyaraya.
Hazineyi geri alalım!


万々歳 万々歳
Banbanzai! Banbanzai
Yaşasın, Yaşasın

お伴の犬や 猿きじは
O-tomo no inu ya saru kiji wa,
Bir köpek, bir maymun ve bir sülün eşlik ediyor.

勇んで車を えんやらや
İsande kuruma o enyaraya. 
Hazine dolu araba ile evdesin!


Hikayenin Japoncasını dinlemek isterseniz:)


Bu da Türkçe Videosu:)


Görseller ve Hikayeler Hukumusume adresinden alınmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.