İlk Japon feministlerden biri olan Kishida, Meiji döneminde ülkeyi dolaşan, kadın hakları adına konuşan (ve bu nedenle birkaç kez tutuklanan) bir konuşmacıydı.
Bir konuşmasında Japon kızlarının tutsak tutulduğu üç "kutu"yu tanımlamıştır. Bu üç kutu aile evine hapsolma, mutlak itaat zorunluluğu, klasik eğitim kanununa hapsolma ve "geçmişin bilge ve kutsal adamlarına duyulan saygı"ydı. Kishida'nın tarif ettiği diğer kutuların aksine, kendi tasarladığı kutunun duvarları yoktu. Bu duvarsız kutu Japon kızlarının eğitim görmelerine ve toplumun aktif üyeleri olmalarına izin verecekti. Konuşmada ayrıca Japon kızları için oluşturulan kutuların aceleyle oluşturulmaması gerektiğini, aceleyle inşa edilirse, kızların içine konmaktan rahatsız olacaklarını ve bu tür kısıtlamalardan kaçacaklarını öne sürmüştür.
Kishida'nın konuşması genel olarak Japon toplumunun kültürel normlarına meydan okumuştur. Konuşma aynı zamanda kadın ve kadın hareketinin Japonya tarihindeki yerini de sağlamlaştırmıştır. Konuşmayı yaptıktan sonra, o sırada Japon yasalarına göre izinsiz siyasi bir konuşma yaptığı için tutuklanmış, yargılanmış ve para cezasına çarptırılmıştır.
Toshiko Kishida'dan Sözler
強弱で権利が決まるなら、男子でも相撲取りにはかなわない
Kyōjaku de kenri ga kimarunara, danshi demo sumou torini wa kanawanai.
Eğer güçle haklara karar veriliyorsa, erkekler bile sumo güreşçileriyle boy ölçüşemez.
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler.:)