神様はじめました(Kamisama Hajimemashita) Kamisama Oldum




Kamisama , Tanrı hazretleri olarak çevrilse de Japon’ların Tanrı anlayışı bizden farklı olduğundan Kamisama kelimesini pek karşılamıyor. Bu yüzden Kamisamanın  çevirisini yapmadım. Animenin konusuna gelirsek Momozono Nanami sıradan lise öğrencisidir. Bir gün babasının borcu yüzünden alacaklılar tarafından  evinden kapı dışarı edilir.




Ne yapacağını bilemeyen Nanami parkta otururken, köpekten kaçıp ağaca çıkan bir adamla karşılaşır. Adamı köpekten kurtarır ve karşılığında adam, Nanamiyi anlından öper. Nanami'nin kalacak yeri olmadığı için kendi evinde kalabileceğini söyler.



Çaresiz olan kızımız el mahkum söylenen adrese gider. Fakat verilen adreste bir ev değil tapınak vardır. Başını sokacak bir yer bulmasına sevinemeden tapınağın  diğer sakinleriyle karşılaşır. Tapınağın sakinleri hiçte normal değildir ve Nanami’nin gelişini pek hoş karşılamazlar.



Nanami'nin  bilmediği bir şey vardır. Aslında köpekten kaçan adam bir tapınağın yeryüzü Kamisama’sıdır. Öpücükle Kamisama görevini Nanami'e devretmiştir. Nanami bundan sonra ne yapacaktır ve en önemlisi kendini tapınaktaki diğer kişilere sevdirebilecek midir?



Karakterlere  gelecek olursak Momozono Nanami azimli ve güçlü bir lise öğrencisidir. Tek başına ayakta kalmaya çalışır. Erkeklere pek güvenmez ama Tomoe ‘ye gitgide aşık olmaya başlar. Diğer animeler de pek rastlamasak da bu animede, mangaka kız karakterini güçlü çizmiş. Tek başına da günü kurtarabiliyor.



Asıl karakterimiz Tomoe. Sanırım pek çok kişi animeyi Tomoe için izliyor. (Ben de dahil:) Kendisi tapınağın ayakta kalmasını sağlayan tilki ruhudur. Uzun kuyruğu ve sevimli kulakları vardır. İlk başlarda Nanami’yi istemese de ona hizmet etmek zorunda kalır. Evin temizlik ve yemek işleriyle  ilgilenir.



Sık sık Nanami ve Nanami’ye yaklaşmaya çalışan erkeklerle kavga eder. Geçimsiz ve sinirli görünse de her zaman Nanami’nin etrafında olup onu korur. İstediği forma dönüşebilir. Bazen Nanami'nin formuna bürünüp okula  gitmişliği bile var.(Keşke benim yerime de gitse:))



Tapınağın diğer hizmetlileri Onikiri, Kotetsu. Onikiri kız Kotetsu ise erkek Yokaidir. Diğer bir deyişle efsanevi yaratık diyebiliriz. Evin işlerinde Tomoe’ye yardım ederler ve her zaman Nanami’yi desteklerler. Yüzlerinde maskeyle dolaşırlar. Maskelerinin altında hoş bir yüzleri olmadığı söylenir. Sevimli ve cana yakın Yokaidırlar.



Mizuki. Tapınağa sonradan gelmiştir. Yonomori Tapınağı'nın yılan koruyucusudur. Bir gün okulda yılan formundayken  Nanami tarafından kurtarılır. Nanami’nin koluna nişanlanma izi  bırakır. Nanami'yi takip ederek onu kendi tapınağına kaçırır. Daha sonraki bölümlerde Mizuki, Nanami’ye hizmet etmeye başlar.



Kurama Shinjirou. Kendisi Tengu Yokaidir. Yani yarı insan yarı kargadır. İstediği zaman kanatlarını  çıkarabilir. Nanami’nin sınıf arkadaşıdır. Aynı zamanda da kızlar arasında çok popüler olan bir idoldür. İlk başlarda Nanami’nin Kamisama gücünü almak için yakınlaşsa da daha sonraları bu istediğinden vazgeçip Nanami’yle arkadaş olmuş, her zaman  yardımına koşmuştur. Nanami’ye yakınlığı yüzünden Tomoe ile anlaşamamaktadır. Kibirli ve kendini beğenmiştir.



Daha pek çok karakter animeye giriyor bu yüzden hepsine değinmiyorum. Çok eğlenceli bir animeydi. Romantik komedi sevenlerin kesinlikle izlemesi gereken bir anime. Tomoe ile Nanami’nin kavgaları en çok güldüğüm kısımdı. Sonunu mutlu sona bağlasalar da havada kalan çok şey vardı. 3. sezon gelmeliydi fakat 2 sezon ve 5 özel bölüm ile final yaptı.  Bittiğinde arkasından uzunca üzüldüm. En sevdiğim animeydi. Üniversite tezimi bile bu anime üzerine yazdım artık siz düşünün.  :)



 Animeyi dikkatlice izlerseniz Japon mitolojisi hakkında da pek çok şey öğrenebilirsiniz. Japonya’nın 7 büyük Kamisama’sından şeytanlara ve değişik Yokailara rastlayabilirsiniz. Japon kültürünü öğrenmede faydalı olacağını düşünüyorum. Mangası da mevcut fakat Türkçe çevirisi henüz güncele gelememiş.



                                                        

Animeyi izlemek için Buraya Tıklayınız.

Mangasını okumak için Buraya Tıklayınız.



                                                        

Japonca Yeterlik Sınavı (Noryoku Shiken)


  Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlere ''Noryouku Shiken'' sınavı yani Türkçe adıyla ''Japonca Yeterlilik Sınavı ''hakkında bilmeniz gereken şeylerden bahsedeceğim. Bu sınav tüm dünyada aynı anda yapılan ve tüm ülkelerde geçerliliği olan bir sınavdır. Senede iki kez gerçekleştirilir. İlki aralık ayının ilk haftası, ikinci sınav ise temmuzun ikisinde gerçekleştirilecek.


 Sınav 5 seviyeye bölünmüştür ve her seviye için ayrı ayrı başvurmanız gerekmektedir. En zor seviye N1 ,en kolay seviye N5 'dir. Seviyelere göre  sınav ücreti de değişiyor. N1 ve N2  55tl, N3, N4, N5 ise 50 tl'dir. (Fiyat güncel değildir.) Sınav başvuru tarihleri 20 mart ve 7 nisan arası olduğundan katılacak olan arkadaşların bir an önce başvurularını yapmalarını öneririm. Başvuru yapmak isteyenler Türk Japon Vakfı'nın sitesine giderek başvuru formunu doldurabilirler. Önce parayı sitede verilen adrese yatırmanız, size verilen makbuzu tarayarak ya da fotoğrafını çekerek  forma eklemeniz gerekmektedir. Kartınız varsa İnternet üzerinden beş dakikada parayı yatırıp kayıt olabilirsiniz. Bilgilerinizi özellikle de Hotmail adresinizi doğru yazdığınıza emin olun. Sınav giriş belgeleriniz Hotmail adresinize gönderilecektir. Sınava giderken giriş belgeleriniz yanınızda olmak zorundadır.


  Sınavın yapıldığı mekana gelecek olursak sadece Ankara'da Büyük Kolej'de yapılmakta. (Sınav merkezine İstanbul da eklenmiştir.) Şehir dışından gelecekseniz ulaşım aracı olarak tren, otobüs veya uçak kullanabilirsiniz. Eğer yanınızda arkadaşınız varsa benim tavsiyen tren. Hem fiyat olarak öğrenci için makul, hem de arkadaşlarınızla gönlünüzce eğlenip  yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz.


  Tren koltukları çok geniş ve rahat ayrıca 3 veya daha gerideki vagonlardan bilet alırsanız çoğunlukla kimse olmuyor. Kötü yanıysa yolculuk 6-7 saat sürüyor ve Ankara'ya gelişte gece geç saatlerde bilet var. (Kayseri için konuşuyorum. İstanbul'dan gelecekler için fiyatlar daha yüksek ama erken saatlerde bilet var.) Saat 12 gibi biletinizi aldıysanız tarihine çok dikkat edin. Saat 12'den sonra diğer gün sayıldığından trenini kaçıran çok arkadaşımız oldu maalesef.:( Ankara'ya vardıktan sonra okulu bulmak kolay. Okulun hemen kapısında bırakan bir çok otobüs var. Birine sorarak yolu çok rahat bulabilirsiniz. Okulun bulunduğu konum çok güzel. Hemen önünde A101 bulunuyor. Namaz kılacak yer arayanlar içinse okulun hemen alt sokağında bir cami mevcut.


 Sınav giriş kartınızda yazan sınav kayıt numarası ile sınav salonunuzu ve sıranızı buluyorsunuz. Sınav saati başlamadan kesinlikle içeri almıyorlar. Sınav üç oturumdan oluşuyor. İlk oturumdaki sınav üç bölümden oluşuyor. İlkinde kanjinin yazılışı, ikincisinde kanjinin okunuşu ve üçüncüsünde cümleye uygun düşen kelimenin bulunması isteniyor. İkinci oturumda dil bilgisi ve metin okuma bölümü. Bana göre en zor ve zaman alan bölüm bu. Metni okumanız ve metne göre soruları cevaplamanız isteniyor. Üçüncü oturum ise dinleme. Seviye yükseldikçe konuşma hızı da ona göre artıyor. İlkin resimler üzerinden ne konuşulduğunu sorsa da sınavın sonunda sadece 1, 2, 3 seçeneklerini vererek soru ve şıkları aklınızda tutmanız isteniyor. Bu kısımda duyduğunuz önemli kelimeleri not etmenizde fayda var.


  Heyecan yapmadan dikkatlice dinlemelisiniz çünkü 3, 4 defa dinleme şansınız yok. Ufak bir yerde dikkatiniz dağılırsa soru sizin için bitmiştir. Ama endişelenmeyin yanlışlar doğruları götürmüyor yani istediğiniz kadar sallayabilirsiniz. Şansınıza güvenin boş bırakmayın.:) Her oturumdan sonra belli bir süre ara veriliyor ve sınıflar boşaltılıyor. Aralarda dışarı çıkmak da serbest. Sınav sonuçları postayla eve gönderiliyor. Sonuçların belli olması bir kaç ayı bulur. İsteyenler kayıt olurken oluşturduğu parolayla İnternet üzerinden de öğrenebilir.



 Sınav puanlarına gelecek olursak her soru eşit puanda ve her oturum için yapman gereken bir puan sınırlaması var. Altında bir puan yaparsan sınavdan kalırsın. Hepsinin toplamıysa seviyelere göre belli bir puan olmak zorunda. En alt sınırı geçtikten sonra aldığın puanın bir önemi yok. Geçme puanın belgede yazmıyor.

SEVİYE
TOPLAM PUAN
SEVİYEYE GÖRE PUAN

PUAN ARALIĞI
GENEL GEÇME PUANI
DİL BİLGİSİ
(KELİME/GRAMER)
OKUMA
DİNLEME
Puan Aralığı
Geçiş Puanı
Puan Aralığı
Geçiş Puanı
Puan Aralığı
Geçiş Puanı
N1
0~180
100
0­~60
19
0­~60
19
0­~60
19
N2
0~180
90
0­~60
19
0­~60
19
0­~60
19
N3
0~180
95
0­~60
19
0­~60
19
0­~60
19

PUAN ARALIĞI
GENEL GEÇME PUANI
DİL BİLGİSİ
(KELİME/GRAMER)VE OKUMA
DİNLEME
Puan Aralığı
Geçiş Puanı
Puan Aralığı
Geçiş Puanı
N4
0~180
90
0~120
38
0~60
19
N5
0~180
80
0~120
38
0~60
19

Geçme puan sınırı yukarıda ki tabloda yazdığı gibi.

SEVİYE
                                                      SINAV İÇERİĞİ VE SÜRESİ
TOPLAM SÜRE
N1
 Bilgi(Yazı - Sözcük - Dil bilgisi), Okuma-Anlama 110 dk
Dinleme -Anlama 60 dk
170DK
N2
 Bilgi(Yazı - Sözcük - Dil bilgisi), Okuma-Anlama 105 dk
Dinleme- Anlama 50 dk
155DK
N3
Bilgi(Yazı - Sözcük) 30 dk
Bilgi(Dil bilgisi), Okuma-Anlama 70 dk
Dinleme- Anlama 40 dk
140DK
N4
Bilgi(Yazı - Sözcük) 30 dk
Bilgi(Dil bilgisi), Okuma-Anlama 60 dk
Dinleme- Anlama 35 dk
125DK
N5
Bilgi(Yazı - Sözcük) 25 dk
Bilgi(Dil bilgisi), Okuma-Anlama 50 dk
Dinleme- Anlama 30 dk
105DK

Sınav süreleri de yukarıda ki gibi.

SEVİYE
KANJİ
SÖZCÜK
DİNLEME
N1
2000
10000
İLERİ
N2
1000
6000
ORTA
N3
650
3750
DÜŞÜK ORTA
N4
300
1500
TEMEL
N5
100
800
BAŞLANGIÇ

 Yukarıdaki sayılarsa tahmini rakamlar. Daha çok veya daha az olabilir.


  Benim  anlatacaklarım bu kadar. Umarım bu yazının size bir faydası dokunur. Merak ettiğiniz bir konu olursa çekinmeden sorabilirsiniz. Hepinize başarılar dilerim.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.