Japoncaya Yeni Başlayanlar İçin Öneriler


 Bir takipçimizden gelen soru üzerine bugün yeni başlayanlar için Japonca nasıl öğrenilir, nereden başlamak gerekir ve hangi kaynaklara başvurabiliriz bunları açıklayacağım:)


1. Bir kursa başlamak

 Bir kursa başlamak devamlılık açısından faydalı olacaktır. İzmir, İstanbul, Kayseri, Çanakkale gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız belli ücretler karşılığında Japonca öğreten kurumlara başvurabilirsiniz ya da İSMEK, KOMEK gibi ücretsiz eğitim veren halk eğitimler de bir seçenek olabilir. Bu gibi kurslara katılarak kendiniz gibi Japonca öğrenen insanları görmek sizi de hırslandıracak ve  yeni çevre kurmanızı sağlayacaktır. Kurslara ücret vermek istemiyorsanız ya da evden çıkmam diyorsanız kolayı var. İnternette artık pek çok şeye ulaşmak mümkün. Online ders veren pek çok site  mevcut. Bizim Youtube adresimize bakabilirsiniz:)


2.Alfabe

 Öncelikle alfabeyi öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır. En azından Hiraganayı öğrenirseniz pek çok kaynak dan yararlanabilirsiniz. Alfabeyi öğrenmek için blogumuzdaki yazıları inceleyebilirsiniz.:) 


3.Gramer

 Gramer konusunda elde tutulur bir kitabınız olması faydalı olacaktır. Piyasadaki kitaplar içinde benim en faydalı bulduğum ''Nusret Sancaklı'nın Dilbilgisi Kitabı''. Oldukça detaylı ve anlaşılır. Onun dışında ilk seviye için Romanji (Latin Alfabesi) ile yazılmış ''LearNihongo Japonca Dilbilgisi kitabı' da'' kullanılabilir. Sitemize de bakabilirsiniz. Kitap almak istemeyenler için İnternet üzerinden İngilizce, Türkçe ve Japonca gramer anlatan ücretsiz siteler mevut. (Yazı uzun olacağından bu konu ile ilgili ayrı bir yazı yayınlayacağım.)


4. Japon Arkadaş

 Gramer ve alfabeniz tamamsa sıra pratiğe dökmekte. Çat pat konuşabiliyorsanız Japon arkadaş edinmenin zamanı gelmiş demektir. Daha önce yazdığımız yazıdan Japon arkadaş edinme sırlarına bakabilirsiniz.


5. Japonca - Türkçe Çeviri

 Dil öğrenirken olmazsa olmaz şey çeviri yapmak. İlgi alanıza göre hikaye, manga, şarkı, haber çevirileri yapabilirsiniz. (Daha önceki yazımızda basit seviye mangaları anlatmıştık bakabilirsiniz.)


6. Dinleme

 Film, anime, dizi  izleyerek ve müzik dinleyerek kulak dolgunluğu sağlayabilirsiniz. Animelerde günlük argo konuşmalar geçtiği için NHK kanalının (bizdeki TRT gibi) dizilerini takip etmenizi öneririm. Dizileri alt yazılı dinledikten sonra tekrar alt yazısız olarak dinlemeyi deneyin. Anlamadığınız kelimeler geçtiğinde durdurup ,sözlükten araştırın. İlk başlarda sıkıcı gelse de belli bir süreden sonra sözlüksüz anlar hale geleceksiniz bundan emin olabilirsiniz. 


7. Kitap Okumak

 Kitap okumakta oldukça faydalı diyebilirim. Yeni kelimeler öğrenip öğrendiğiniz gramer kalıplarını pekiştirmiş olursunuz.


8. Günlük Yazmak

 Günlük yazmakta oldukça faydalı. Günlük hayatta yaptıklarınızı, öğrendiğiniz gramerler ile yazmaya çalışın. Hem kelime hem gramer tekrarı olacaktır. Ayrıca alfabeyi unutmamış olursunuz. Günlüğünüz birinin eline geçerse bile kimse bir şey anlamayacaktır:)


9. Türkçe -Japonca Çeviri

  Türkçe şarkı, hikaye gibi aklınıza gelen her hangi bir şeyi Japoncaya çevirmeye çalışın. Oldukça eğlenceli olabiliyor. İnternet de  gezen bücür cadı ve Arka sokaklar çevirilerini izlediyseniz ne demek istediğimi anlamışsınızdır:)


10. Mobil Güç

 Mobil gücü kullanın. Artık günümüz zamanında herkesin akıllı telefonu mevcut. Tabii ki bu akıllı telefonlar için oldukça kullanışlı ücretli / ücretsiz uygulamalar var. Bunları telefonunuza yükleyerek günün her saati ve her yerde Japonca çalışabilirsiniz.


10 adımda Japonca nasıl öğrenilir başlıklar halinde vermeye çalıştık .İlerleyen zamanlarda başlıkları daha ayrıntılı şekilde ayrı postlar da açıklayacağım. Şimdilik bu kadar. İyi çalışmalar.:)

8 yorum:

  1. Teşekkürleer ^^
    Ancak alfabeyi ezberlemek çok zor T^T

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz. Mobil uygulamalarla ve harfleri bir şeylere benzeterek en azından hiragana ve kataganayı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Motivasyonunuzu yüksek tutun.Pes etmeyin!! Ganbatte!!:)

      Sil
    2. hiragana katakana sıkıntı değil zatende kanji?

      Sil
    3. Sorun japonca öğrenmekde değil çok az kaynağın olması japonca çocuk kitabını bile ara tara hiç bir yerde bulamıyorum alt tarafı çocuk kitabı bulmak ne kadar zor o0labilirki ya ama yok işte

      Sil
    4. Maalesef öyle ama ezberlemekten başka çaremizde yok. Sıkı çalışmayla başarabilirsiniz. Kendinize inanın. Ganbattene...

      Sil
  2. Ben ingilizceyi kitap okuyarak öğrendim. Konuşmam da fena değil dinleme 00000 japonca için okuma kitabı nasıl temin edebiliriz araştırıyorum ama bulamadım, özellikle levelli kitaplar olursa çok iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Eğer paralı istiyorsanız "scribd" de bir sürü seviyeli kitap mevcut. Bir ay ücretsiz üye olup kitaplara ulaşabilirsiniz. Aylık ücreti de çok fazla değil, önceden sanırım 70 tl gibi bir fiyatı vardı.

      https://www.scribd.com/document/261597912/Japanese-graded-readers-1-1-1-Onna-No-Ko

      Amozondan da alabilirsiniz.
      https://www.amazon.co.jp/dp/4866390654/tadokuorg-22/
      https://www.amazon.com/dp/4866390654/tadokuorg-22/

      Seviyeli okuma metinlerinin bulunduğu web sitelerine de bakabilirsiniz.

      https://teamjapanese.com/free-websites-japanese-reading-practice-every-level/

      https://www.tofugu.com/japanese/japanese-books-for-upper-beginners/

      Belli bölüme kadar ücretsiz manga ya da kitap okuabileceğiniz site;
      https://ebookjapan.yahoo.co.jp/

      Seviyeli kitap listesi için;
      https://tadoku.org/japanese/graded-readers/

      https://tadoku.org/japanese/audio-downloads/#ad-03

      bu adreten ücretsiz kitaplara da ulaşabilirsiniz. İndirip çıktısının alabilirsiniz.

      İndirebileceğiniz ücretsiz site, ancak virüs olup olmadığını bilmiyorum.
      https://fdocuments.in/document/japanese-graded-readers-level-2-vol-3-14-sopi-no-fuyu-no-ie-pdf.html

      Eğer uygulama isterseniz;

      https://www.whiterabbitpress.com/japanesegradedreaders/

      Türkiye'de de nadirkitap, letgo, dolap ya da gardırop uygulamalarında japonca kitap satan(seviyesiz) satıcılar var onlara da bakabilirsiniz.

      Son olarak bu siteye de bakabilirsiniz.
      https://yomujp.com/

      İyi çalışmalar dilerim...

      Sil
    2. Bir de cd japan sitesinden de Japonca kitap alabilirsiniz.
      https://www.cdjapan.co.jp/

      Sil

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.