Japonca Okuma Pratiği Yapabileceğiniz Site Önerileri 2

Merhaba arkadaşlar. Bugün geçenlerde paylaştığım "Japonca Okuma Pratiği Yapabileceğiniz Site Önerileri" yazımın devamını paylaşacağım. İlk yazıda başlangıç seviyesinde kolay metinlerin olduğu siteler tanıtmıştım bu sefer orta ve ileri düzey yazıların bulunduğu siteleri tanıtacağım. Herkes hazırsa başlayalım...



Gutenberg.org

Farklı dillerde kitaplara ücretsiz ulaşabileceğiniz bir platform. Sadece Japonca değil İngilizce, Almanca gibi dillerde de eserlerde mevcut. İndirebilir ya da online okuyabilirsiniz. Tek eksiği geniş bir kütüphanesi olmaması. Her aradığımı buldum diyemem.  





Sitenin kendi için yaptığı tanıtım yazısı tam olarak şöyle; "İnternet Arşivi , milyonlarca ücretsiz kitap, film, yazılım, müzik, web sitesi ve daha fazlasından oluşan kar amacı gütmeyen bir kitaplıktır." Gerçekten de geniş bir kütüphanesi mevcut. Aradığınız yazarın eserlerini hem orijinal dilinde hem de farklı dillere çevrilmiş hallerini bulabiliyorsunuz. Diğer iyi tarafı da eserlerin ses dosyalarının olması. Her eserin olmasa da çoğu kitabın seslendirilmiş formatları mevcut. İndirip dinleyebilirsiniz. Burada da kitapları indirerek ya da online okuyabilirsiniz.




Loyalbooks.com

Yukardaki siteler gibi bu sitede de e-kitap okuyup indirebileceğiz online bir kütüphane ancak daha çok ses dosyaları mevcut. Biraz araştırırsanız siz de fark edeceksiniz. Daha çok eserlerin seslendirilmiş versiyonları var. Bir diğer eksiği çok fazla Japonca eser olmaması ancak belki siz aradığınızı bulursunuz. Bakmakta fayda var.



Bu site ücretli ancak denemeniz için bir ay ücretsiz kullanma hakkı veriyor. Çok geniş bir kütüphanesi var ve bence verilen parayı kuruşu kuruşuna hak ediyor. Ücreti sorarsanız şu anki fiyatı 8.99 dolardı. Peki bu sitede neler var? Okuyabileceğiniz e-kitap, sesli kitap, podcast, belgeler, dergiler, makaleler, tezler. İşin güzel kısmı da her dilden eserin olması. Ben daha çok bu siteyi Japoncadan çevrilen kitapları okumak için kullanıyorum. E-kitapları indiremiyorsunuz tek kötü tarafı bence bu ama bazı kitaplar PDF olarak yüklenmiş. Onları istediğiniz gibi indirebilirsiniz. E-kitaplardan indirip bilgisayarınızda saklamak isterseniz tek tek sayfaları kopyalayıp Word dosyasına atmanız gerekiyor ki ben sevdiğim bazı eserleri üşenmeyip tek tek kopyala-yapıştır yaptım. 






Ücretsiz, seviyeye göre kitapların bulunduğu bir site. En çok hoşuma giden kısmı kitapların renkli-resimli olması. 0 ile 5 arası değişen seviyede kitaplar mevcut. Seviyenize uygun olanı bulup okuyabilirsiniz. Bu yayıncılık ücretli kitaplar da satıyor bilginiz olsun.





Seviye göre hikayelerin bulunduğu bir blog sayfası. Çok seçenek yok ama seviye göre ayrılması bir artı bu yüzden bir göz atmaya değer.


 Japon webnovellerin bulunduğu bir site. Açıkçası bu yazıyı yazmadan önce neler varmış diye kontrol ederken kendimi kaybettim. Çok güzel romanlar vardı. Normalde Japon webnovelleri okuyan az çok bilir. Hep kötü sonları olur ya da olaylar erkek başkahramanın etrafında döner ve kadın başkahraman hep yardıma muhtaç, korunması gereken biriymiş gibi lanse edilir ama burada okuduğum on romandan sekizi güçlü kadınların etrafında dönüyordu ve kitap olarak basılan romanlardan çok daha iyiydi. Zaten burada yazıp ünlü olan romanlar kitap olarak da basılıyormuş. Bu arada siz de isterseniz roman yazabiliyorsunuz unutmadan ekleyeyim. Wattpad'in Japonca versiyonu diyebilirim. Üye olursanız romanları favorilere kaydedebiliyorsunuz. Öyle Kakaotalk gibi sadece Japonlar kaydolabilir demiyor. Üye olmak benim beş dakikamı almadı. Dili de okuduğunuz romana göre değişiyor. Tek bölümlük romanlar da var. Bakın derim ben. Bu arada roman önerisi isteyen olursa ileri de bununla ilgili bir yazı da yazabilirim. Aşağıya yorum yapmayı unutmayın.









Aozora.gr.jp

Geldik yazımızın assolistine. Bu site gördüğüm en iyi online kütüphane diyebilirim. Neredeyse tüm Telif Hakkı Geçmiş yazarların eserlerine online ulaşabiliyorsunuz. Hatta indirebiliyorsunuz bile. Telif hakkı geçmiş derken ne demek istiyorsunuz diye soran olabilir. Onu da açıklayalım. Yazarın ölümü üzerinden 70 yıl geçtiğinde eser artık toplum malı olarak kabul edilir ve eserden yazarın ailesi ya da vasi olarak bıraktığı kişiler bir ücret talep edemez. Bu da size eseri istediğiniz gibi basma, çevirme veya online platformlarda yayınlama hakkı verir. İşte bu telif hakkı geçmiş eserleri  Aozara ekibi online platforma yüklemiş. Bir de küçük bir not normalde Japonya'da 2003 yılına kadar telif hakkı süresi 50 yıldı. 50 yıl sonra eserin telifi bitiyordu fakat 2003 yılında çıkan yasayla uluslararası kabul edilen 70 yıl telif süresi olarak belirlendi bu yüzden Aozora önceden yüklediği 70 yılı geçmemiş eserlerle ilgili oldukça başı ağırdı. Hala bazı eserle kaldırılmadı bilginize. Akutagawa Ryuunosuke veya Natsume Soseki gibi ünlü yazarların ismini arattırıyorsunuz ve yüzlerce eseri sıralanıyor. Ayrıca site eserleri konularına göre de sıralamış. Biraz siteyi karıştırırsanız ilginizi çeken bir şeyler bulabilirsiniz.


Bazı sitelerin ekran görüntülerini sitede ne var yok anlamanız için Google Translate ile çevirdikten sonra aldım bilginiz olsun. Yani sitelerin tamamı Japonca ya da İngilizce.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.