おにぎり(Onigiri) Pirinç Topu Yapalım!


Bugün sizlere animelerde ve filmlerde sıkça gördüğümüz pirinç topunun ( Onigiri) tarifini vereceğim. Yapımı oldukça kolay ve fazla bir malzeme istemiyor. Hazırsanız başlayalım. 



Malzemeler
Japon pirinci (Yasemin pirinci de olabilir.) 
Pirinç sirkesi 
Tuz 
Şeker 
Sıcak su 
Kurutulmuş yosun 
Soya sosu 
İçine koymak  için isteğe göre sebze veya balık 


Gelelim yapılışına. Öncelikle pirinçlerimizi güzelce soğuk suda yıkıyoruz. Yıkadığımız pirinçleri  yapışmaz bir tencere alıyoruz. Pirincin miktarını istediğinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben bir su bardağı kadar kullandım. Pirinçlerin üzerine 2 su bardağı sıcak su alıyoruz. (Eğer siz daha fazla pirinç koyduysanız 1 bardak pirince, 2 bardak su oranında koymalısınız.) Pirinçlere bir tatlı kaşığı şeker, bir çay kaşığı kadar tuz, bir yemek kaşığı da pirinç sirkesi ekleyin. Oranı istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Tatlı olmasını istiyorsanız şekeri fazla, tuzlu olmasını istiyorsanız tuzu fazla koyabilirsiniz. Pirinçlerimizi ara ara karıştırarak pişmeye bırakıyoruz. Pirinçler pişerken içine koymak istediğiniz malzemeyi hazırlayabilirsiniz. Ben sade yaptım fakat sade pekte lezzetli olmuyor. İçine isterseniz salatalık, havuç, yosun, haşlanmış yumurta, ton balığı, turşu vb. koyabilirsiniz. Tercih size kalmış. Pirinçler pişince soğuması için kenara alın.



 Çabuk soğumasını istiyorsanız geniş bir kaba da aktarabilirsiniz. Pirince elinizle istediğiniz şekli verebilirsiniz. (Ben hafif üçgen şekli verdim.) Eğer içine malzeme koyacaksanız ortasına hafif delik açıp malzemeyi yerleştirin ve üstünü kapayın. Pirinçlere şekil verirken bir kaba su koyup ara ara elinizi ıslatarak yapın . Pirinçler lapa lapa olduğu için ele yapışabiliyor. Son olarak kestiğimiz yosunla pirinç toplarımızı sarıyoruz. Pirinç toplarımız hazır. Soya sosuna bandırarak da yiyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 

         Püf nokta: Pirinçleri pişirirken yapışmaz tava kullanın. Pirinçler lapa gibi olduğundan çelik tencereye yapışıyor ve genelde dibine tutuyor. Ayrıca pirinçlere şekil verirken elinizi çok ıslatmamaya dikkat edin. Pirinç zaten suya yeterince doyduğu için fazla suda vıcık vıcık oluyor oda biraz iştah  kapıyor. Son püf nokta ise az miktarlarda yapın fazla yapıp kalmasındansa az yapıp tadında  bırakmak en iyisi.


6 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim. Bugün deniyorum ❤️🙏🏻❤️

    YanıtlaSil
  2. herhangi bir pirinç türü olsa olur mu? japon pirinci şartsa nerden alabilirim acaba ? Teşekkürler tarif için de ayrıca =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.Elinizde olan herhangi bir pirinci de kullanabilirsiniz.Arada çok büyük bir fark olmuyor.Ama Türk tadından çok Japon tadına benzesin istiyorsanız Yasemin pirinci (A101'de veya Bim'de bulabilirsiniz.) veya sushi pirinci kullanabilirsiniz.Büyük mağazalarda(carrefoursa,migros,metro vb) bulabilirsiniz.Yorumunuz için teşekkür ederiz.Afiyet olsun.

      Sil
  3. Merhaba sirke koymasak olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz bilirsiniz. Çok büyük bir fark olacağını sanmıyorum. Afiyet olsun...

      Sil

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.