ナルト Naruto


Bu gün uzun süredir anlatmak istediğim ama oldukça karışık bir konusu olduğundan cesaret edemediğim Naruto animesinin tanıtımını sonunda yapacağım. Anime sevenlerin kaçırmadan izlediği, gerek Japonya  gerek dünya da olsun oldukça ünlü bir anime serisi. Gelelim konusuna. Animenin baş karakteri isimden anlaşılacağı üzere Naruto.


Naruto Konaha adında bir köyde yaşayan ninjadır. Ailesi  Naruto daha yeni doğmuşken köye saldıran bir kyuubi (9 kuyruklu tilki) tarafından öldürülür. Anne babası ölmeden kyuubiyi Naruto'nun içine mühürler.


Yani  diğer bir değişle kyuubi, Naruto'nun içine hapsolur. Naruto'nun babası bir Hokagedir.(Köy lideri)  Kendi gibi oğlunun da köy halkı tarafından sevilmesi ve saygı görmesi için böyle yapmıştır fakat işler düşündüğü gibi olmamıştır.


Köy halkı kyuubi tarafından öldürülen sevdiklerinin suçlusunu Naruto olarak tutmuş ve onu canavar olarak görmüşlerdir.(Ne alaka hala çözmüş değilim.) Yeni Hokage bu durum yüzünden  o gece olan olaylar hakkında konuşmayı yasaklamıştır. Ama bu Naruto'nun dışlanmasını önleyememiştir.


Naruto dikkat çekmek için yaramazlıklara başvurmuş bu da onu köy halkından daha da uzaklaştırmıştır. Naruto'nun anime boyunca tek hayali köydeki herkesin sevgisini kazanmak ve Hokage olmaktır.


İlerleyen zamanlarda ninja eğitimi için gruplara bölünmüş, Uchiha klanın tek üyesi olan Sasuke ve sevdiği kız Sakura ile aynı gruba düşmüştür. Şimdi gelelim karakterlere. Oldukça fazla gelip giden olduğu  için sadece bir kaçına değineceğim. Gerisini siz izleyip görün😊Animeye giren her karakter kötü bile olsa  kendini insana bir şekilde sevdiriyor. Çok az karakter vardı ölse de kurtulsak dediğim😊


Naruto Uzumaki
İçinde bir Kyuubi olduğu için inanılmaz bir güce sahiptir fakat bu gücü kullanmayı ilerleyen bölümlerde öğrendiği için animenin başlarında hiçbir şeyi başaramayan, gürültücü ve inanılmaz derece de inatçı bir kişiliğe sahiptir.


İnsana eğer pes etmeden devam edersen her şeyi yapabileceğini öğretiyor. Bu yönünden dolayı bu karakteri oldukça sevdim. Ailesinin olmamasındaki boşluğu arkadaşı ve sevdikleriyle doldurabiliyor.


Sasuke Uchiha
Tüm klanı abisi tarafından öldürülüyor ve giderken de abisi ya korkak gibi yaşayıp saklanmasını ya da güçlenip kendisinden intikam almasını söylüyor. Tabii ki karakterimiz saklanmak yerine intikam savaşçısına dönmeyi tercih ediyor.


Anime boyunca güçlenmek ve abisinden intikam almakla uğraşıyor. Hatta bu intikam hırsı yüzünden arkadaşlarına ve köyüne bile sırt  çeviriyor.

 
Genelde  çoğu kişi tarafından sevilen bir karakter fakat kibri yüzünden ben pek sevemedim.  Naruto'nun hem idolü hem de ezeli düşmanı oluyor. 


Sakura Haruno
Animenin sonlarına doğru güçlenen, başlarda takımına sadece ayak bağı olan güçsüz bir kız.


Bire bir dövüşlerde başarısız olsa da arka planda takımının manevi güç kaynağı😊
Sasuke ‘ye aşık olduğu için anime boyunca Sasukekun Sasukekun diye gezinip duruyor. Uzun bir süre kıza gıcık oldum.:( (Güncelleme hala gıcık oluyorum.)


Kakashi Hatake
Animede ki favori karakterim. Nam-ı diğer Kakashi Sensei. Bazı sebeplerden dolayı yüzünün bir kısmını maskeyle örtüyor. Animenin sadece bir kısmında yüzü gösteriliyor onu  dışında hep maskeyle kapalı. Bu da insanda merak uyandırıyor.


En yakın arkadaşı tarafından hediye edilen shiringan sayesinde ''Kopyacı Sharingan'' olarak da  bilinir.(Shiringan sadece Uchiha klanına ait olan özel bir göz. Çakrayı görebilir, teknikleri kopyalar ve shiringanın gücüne bağlı olarak geleceği ön görebilme gibi özelliklere sahip.)


Ayrıca Naruto'nun grubu olan Team 7 ‘nin hocasıdır. Anime boyunca hep geç kalır ve bu yüzden saçma bahaneler üretir. Oldukça havalı ve güçlü bir karakter.


Hinata Hyuga
Babası Hyuga klanının lideridir. Byakuganı vardır.(Çakrayı görebilmesini sağlayan gözler.)Çok güçlü bir klandan gelmesine rağmen nazik ve kırılgan kişiliğinden dolayı savaşlarda geri durmuştur.


Bu karakterimizde animenin ilerleyen bölümlerinde oldukça güçlenir. Uzaktan uzaktan Naruto’yu takip edip, ona karşı sevgi beslemektedir. Fakat çok çekingen olduğundan itiraf etmeyi bırakın merhaba bile demekte zorluk çekmektedir😊


Gaara
Çöllerin Gaara’sı olarak bilinen karakterimiz , gizli kum köyünün ninjasıdır. Gaara’da, Naruto gibi içinde bir canavar hapsedilmiştir. Naruto ile aynı kaderi yaşar ve köy halkı tarafından dışlanır. Köy için tehlike arz ettiğini düşündüğünden babası tarafından öldürülmeye çalışılır. 


Kimse tarafından sevilmediğini anlayan Gaara  kumla anlına ''sadece kendini seven şeytan'' anlamında 恋(koi) yani aşkın kanjisini kazır. Sırtında taşıdığı  su kabağında kanla karışık kum taşır. İçindeki shukaku (tek kuyruklu  canavar) sayesinde istemese de bu kumla gelen tehlikelere karşı korunur. 


Agresif ve soğuk  bir çocuk fakat ilerleyen zamanlarda kendi gibi gördüğü Naruto ile arkadaş oluyor. Hayat hikayesi de en az Naruto kadar acıklıydı.


Diğer karakterleri de anlatmak isterdim ama dediğim gibi karakter haznesi oldukça geniş. Anime hakkında bilgi verecek olursak Naruto ve Naruto Shippuuden  olarak iki kısımdan oluşuyor. Naruto kısmı karakterlerin küçüklük hallerini ele alıyor. Daha çok anime karakterlerinin tanıtımı ve olayların anlatılması ile geçiyor.


Asıl olaylar Shippuuden de geçiyor. Karakterler yavaş yavaş büyümeye ve güçlenmeye başlıyor. Oldukça heyecanlı dövüş sahneleriyle, gerilimi bol bölümler izleyiciyi bekliyor. Bölüm sayısına gelecek olursak Naruto 220 , Naruto Shippuuden 500 bölüm ve yeni nesli anlatan Boruto: Naruto Next Generations hala devam ediyor. Tabii bir de animeden ayrı olarak filmleri de var. Mangakanın final vermeye pek niyeti yok gibi


Açıkçası benim gibi uzun animeleri sevmeyen birini bile etkilediğini söyleyebilirim. İçinde her türlü duyguya yer verilmiş. İntikam, aşk, sevgi, arkadaşlık…Herkesin kendine göre bir şeyler bulabileceği bir anime. Bir de unutmadan ekleyeyim anime öncelikle manga olarak yazılmış daha sonra animeye çevrilmiş. Mangası da Türkiye'de ''Gerekli Şeyler'' tarafından yayıma sunulmuş.


Animede ki karakterler özellikle Naruto oldukça vurgulu ve bastıra bastıra konuştuğu için Japonca öğreniminde de faydalı olacağını düşünüyorum. Söylenen sözler akılda kalıcı oluyor. Karakterlerin ismi de bir kaç bölümde aklınıza kazınıyor. Bunu fırsat bilip isimlerin okunuşlarının Japoncada karşılığını bulun bu sayede yeni kelimeler öğrenebilirsiniz.


Mesela Madara okunuşu leke anlamına geliyor. İtachi; Japon gelinciği,  Sakura; kiraz çiçeği, Hashirama bölme , Minato ise liman anlamına geliyor. Tabii ki çoğu isim farklı kanjilerle yazıldığı için farklı anlamları var. Fakat okunuşları bu şekilde olduğu için akılda kalıcı kelimeler öğrenebilirsiniz.:)  Ayrıca Mangaka karakterlerini çizerken Japon mitolojisinden yararlanmış bu da izleyen için başka bir artı.
Not: Animede filler bölüm olarak geçen, anime mangaya yaklaştığında mangada olmayan bölümler veriliyor. Çoğu kişi bu bölümleri saçma ve sıkıcı bulup izlemiyor. Açıkçası bazı bölümlerde baştan sona özet geçildiğinden bende gereksiz buluyorum. Bu bölümlerin listesini aşağıdaki linkten bakıp atlayabilirsiniz. 


Naruto'nun  bölümleri için Buraya Tıklayınız.
Filler bölüm listesi için  Buraya Tıklayınız.
x

6 yorum:

  1. Gerçekten çok güzel anlatmışsın ellerine sağlık
    (istersen instagram hesabımı takip edebilirsin @esyvfx)

    YanıtlaSil
  2. japonca "hokage" nin yazımı nasıl oluyor yazabilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,

      Hokage (火影)

      Kazekage (風影)

      Mizukage (水影)

      Raikage (雷影)

      Tsuçikage (土影)şeklinde yazılıyor.

      Sil
  3. olm Naruto animesi müq ve en heycanlı animelerden biri başladın mı bağımlılık yapıyo

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.