Misuzu Kaneko Kimdir?



Bugün sizlerle bir şairi tanıyacağız. Şairimizin ismi Misuzu Kaneko. Kendisi Japonya'nın en sevilen çocuk şairlerinden biri. 1903'te küçük bir balıkçı köyünde doğdu bu yüzdendir ki şiirlerinde deniz manzaraları, balık tutma sahneleri en sık rastlanan temalar oldu. Babasının ölümünden sonra annesi, bir kitapçı işletiyordu ve eğitim konusunda hassastı. O dönemde örgün eğitimi altıncı sınıftan sonra biten çoğu Japon kızının aksine Misuzu, on yedi yaşına kadar okula devam etti. Şair yirmili yaşlarının başında, kendi çocukluğundaki canlı anılara dayanarak çocuklar için kısa şiirler yazmaya başladı. 



Bazılarını genç yazarlar için düzenli yarışmalar düzenleyen beş dergiye gönderdi. Şaşırtıcı şekilde beş dergiden dördü şiirlerini kabul etti ve 1923'ün aynı ayında bastı. Kısa süre sonra şiirleri ülkenin dört bir yanındaki dergilerde yayınlanmaya başladı. Henüz yirmili yaşlarında edebi bir ünlü oldu. Halk, hayranlık uyandıran ilgisini Kaneko'ya yansıtırken, özel hayatı oldukça karanlıktı. Evlendiği adam -ailenin kitabevinde kâtip olarak çalışıyordu - sadakatsiz bir kocaydı. Kocasından hayatı boyunca ona ıstırap veren bir hastalık kaptı. Kocası bununla da kalmayıp yazmayı bırakması için onu zorladı. 



Diğer yazarlarla görüşmesini engelledi. Bu evliliğinden doğan küçük kızı onun hayatının ışığıydı. Sonunda kocasını terk ederek mutsuzluk çukurundan çıkmaya karar verdiğinde kocası başta kabul ettiği halde sonradan çocuğunun velayetini ona vermeyeceğini ve bir daha onunla görüştürmeyeceğini söyledi. Japon hukuku o zamanlar velayeti tartışmasız babaya  veriyordu. Bedensel acıyla zayıflayan ve kızının kaybından dolayı acı çeken Kaneko daha da umutsuzluğa kapıldı. Bir akşam, kızını yıkadıktan ve en sevdiği kırmızı fasulye ezmeli pirinç kekini (Sakuramochi)  onunla paylaştıktan sonra çalışma odasına giderek kocasına kızını büyütmesi için annesine izin vermesini isteyen bir mektup yazarak 1930 (26 yaşında) intihar etti. Küçük kızının velayeti sonunda anneanneye verildi. 



1966  yılında şairin “Büyük balık yakalama” şiirini keşfeden  başka genç bir şair olan Setsuo Yazaki yazarın diğer eserlerini araştırmaya başladı.  Şiirlerinin bilinen tek kopyası, İkinci Dünya Savaşı'nda Tokyo'nun bombalanması sırasında yok edilmişti. Bir zamanlar çalıştığı kitapçı çoktan kapanmıştı. Hayatta kalan bir ailesi olup olmadığını da kimse bilmiyordu. Yazaki bu yolda 16 yılını harcadıktan sonra Kaneko’nun ağabeyi 512 çocuk şiirinin kaydını içeren üç yıpranmış cep günlüğünü getirdi. Böylece eserleri derlenerek yayınlanmaya başladı. Bunu takip eden yıllarda şiirleri ders kitaplarına, reklam filmlerine girmeye başladı. 



  
Maalesef şairin Türkçeye çevrilmiş bir eseri yok ancak bloğumuzdan yazarın bir kaç şiirine ve çevirisine ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.