Japon Alfabesini Ezberleme Yolları


 Bir dili öğrenmek için o dilde yazıp okuyabilmek çok önemli.Bazı diller için bu biraz zaman alabiliyor özellikle bu Japonca ise.Japonca'da daha önceki yazılarımızda anlattığımız gibi 4 alfabe mevcut. Hiragana, Katakana, Kanji, Romanji. Hiragana günlük yazılarda en çok kullanılan alfabe. Katakana ise yabancı kelimelerin yazımında kullanılıyor.Örneğin isminizi yazarken. Kanji aralarından en zoru.Yaklaşık 10000 kadar harf  olduğu söyleniyor.Bunun 2000 kadarı bir gazete okumak için yeterli. Romanji ise bizim kullandığımız Latin alfabesi.Yabancı kelimeleri yazmak için kullanılıyor.Kısaca alfabeleri tanıttığımıza göre gelelim alfabelerin ezberlenmesine. Romanjiyi bildiğimiz için bir adım öndeyiz:)


 Öncelikle ezberlememiz gereken Hiragana. Hem ezberi kolay  hem de en çok kullanılan alfabe olarak daha çok işinize yarar. Hiraganadan sonra Katakana eğer profesyonel olmak istiyorsanız da Kanji ezberleyebilirsiniz. Gelelim asıl soruna. Nasıl ezberleyebiliriz? Öncelikle herkesin kendine özel ezberleme şekilleri var. Örneğin; Ben bakarak ezberlerken, başkası yazarak daha kolay ezberleyebiliyor. Benim kullandığım bir kaç tekniği sizlerle  paylaşıyorum. Hepsini deneyerek hangisinin size uygun olduğuna karar verin:) Umarım işinize yarar.


 Yazarak Çalışma

 Genelde çoğu kişi yazarak daha kolay ezberlediğini söyler.Örneğin ezberlemek istediğiniz harfi 10 kez yazarak (Genelde 40 kez yazarak ezberlendiği söylenir.)hafızanıza kazıya bilirsiniz.


Hikaye Oluşturma

Bu tekniği genelde kelime ezberlemek için kullanıyorum. Harf hakkında hikayeler uydurarak ya da harflere benzettiğiniz nesnelerle ilişkilendirerek ezberleyebilirsiniz. Dr. Moku adında bir uygulama bu yöntemle ezberletiyor. Tek sıkıntısı İngilizce üzerinden anlatması ve ücretli bir uygulama olması. Youtube üzerinden demo videolarına bakabilirsiniz. Videodan örnek alıp kendi hikayenizi kendiniz oluşturursunuz. Tofugu adresinden de ücretsiz sunulan hafıza kartellerinden yararlanabilirsiniz.



Kart Oluşturma

Kart oluşturma biraz zaman alsa da hem eğlendiren hem de akılda kalmasını sağlayan bir yöntem. Ezberlemek istediğiniz harfin yazımını bir karta yazıp arka tarafına okunuşunu yazın. Daha sonra kartları karıştırıp ön yüzündeki harfe bakıp okumaya; arka yüzeydeki okunuşa bakıp harfi çizmeye çalışın. Tek başınıza oynayabileceğiniz gibi sizin gibi Japonca öğrenmeye çalışan bir arkadaşınızla da beraber oynayıp eğlenebilirsiniz.


 Video  İzlemek

Youtube üzerinde hem yabancılar hem Okuma-yazmayı yeni öğrenen Japon çocukları için görseli bol, akılda kalıcı videolar mevcut. Harflerin çizimini öğretirken aynı zamanda seslendirme yapan videoları tercih etmenizi öneririm .Böylece doğru telaffuzu öğrenmiş olursunuz.
                                


Şarkılı Öğrenim

Özellikle kelime ezberi için en çok kullandığım yöntemlerden biri şarkı ile ezberleme. Özellikle Genki japan adlı bir siteye ait videolarda pek çok kelime ile ilgili akılda kalıcı şarkılar hazırlanmış. Harf öğrenimi için de hazırladıkları bir videoyu aşağıya koyuyorum buradan bakabilirsiniz.


Harfleri sadece ezberlemek kalıcı olmasını sağlamaz. Bu yüzden sürekli tekrar yapmalısınız. Bunun içinde telefon uygulamaları ve siteler mevcut sizin için birkaç site önerisini aşağıya bırakıyorum. Beğendiğiniz bir tanesini kullanarak  pratik yapabilirsiniz.


Benessse

Bu sitede çizim alıştırması yapmanız için hazırlanmış dosyalar mevcut. Bilgisayarınıza indirip çıktı yaparak evde çalışabilirsiniz. Ayrıca interaktif oyunlarda yüklenmiş. Siteyi biraz karıştırarak eğlenceli şeyler bulabilirsiniz.
Siteye gitmek için Buraya Tıklayınız.


Dr.Moku

Eğlenceli anlatımı ve testleriyle kolayca ezberlemeye yardımcı oluyor. Ücretli bir uygulama ama demo kısmından yararlanabilirsiniz.
Siteye gitmek için Buraya Tıklayınız.


japanese-lesson.com

Sitede hem ders videoları hem de ezberlediğiniz kelimeleri tekrar edebileceğiniz testler eklenmiş.
Siteye gitmek için Buraya Tıklayınız.


realkana.com ve hiraganaquiz 

Hiragana testleri olan faydalı bir site.
hiraganaquiz sitesine  gitmek için Buraya Tıklayınız.
realkana sitesine  gitmek için Buraya Tıklayınız.


easyjapanese

Flash kartlardan testlere ve ders anlatımlarına kadar faydalı pek çok şey bulabileceğiniz bir site.
Siteye gitmek için Buraya Tıklayınız.


Android telefonlar için uygulama tavsiyesini daha önce yazdığım için eklemiyorum. Daha önceki yazılarıma bakabilirsiniz. Soru veya önerilerinizi yorum kısmından bize ulaştırabilirsiniz.:) Başarılar...



12 yorum:

  1. Çok açıklayıcı ve güzel olmuş.Teşekkür ederim anlatımınız için aradan neredeyse 2 sene geçmiş ama oldukça güzel sayfanın teması da hoşuma gitti gerçekten çok iyi bir blog olmuş. ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumlarınız için biz teşekkür ederiz. Beğenmenize çok sevindik. İyi çalışmalar dileriz.

      Sil
  2. Çok teşekkür ederim japonca öğrenmemde etkisi olacak :)

    YanıtlaSil
  3. yazma ve okuma ezberlemesini düşünmüştüm ama asla kar gibi düşünmedim çok mantıklı geldi ben deftere yazarak ezberlemeyi planlıyorum fakat ilk önce hiraganayla başlamam gerek galiba biraz zor olucak fakat hayallerim için 6 yılım var başarıcağımı düşünüyorum yardımınıx çok destek oldu teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. İyi çalışmalar dileriz...

      Sil
  4. Merhaba,
    şimdilik hiraganayı da vincileştirdim.:) Uygulama play storede yayınlanmakta göz atmanızı isterim. "davinci ile japonca"
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rzmobile.davinciilejaponca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinize sağlık. Güzel bir uygulamaya benziyor. Başarılar dileriz.

      Sil
  5. çok güzel bir sayfa. Tasarımınızdan, renk, yazım seçimlerinizden içeriğin kalitesine kadar çok güzel emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Sizde eksik gördüğünüz yerleri bizlerle paylaşabilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz...:)

      Sil

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.