Fiil Cümlesi


Bugün fiil cümlesi nasıl kurulur birlikte  öğrenelim. Hajimemashou (Başlayalım.)
Japoncada cümle kurmak Türkçe ile aynı. Önce özne sonra nesne ve fiil bu kadar basit. Fillerin olayın geçtiği  zamana göre farklı çekimleri var ama korkmayın öğrenmesi  o kadar da zor değil. Filleri çekimlerken fillerin sözlük formu dediğimiz formu baz alarak çekimliyoruz bu yüzden önce fillerin sözcük formunu ezberliyoruz. (Sözlük form fiillerin bizim mastar dediğimiz halidir. Sözlükte ararken kullanacağımız yalın haldir.)
Japoncada filler 3'e ayrılıyor.  1.grup fiil, 2. grup fiil, 3. grup fiil.

1 .grup fiiller  ''u'' ile bitip ''u'' dan önce  ''k, s, t, n, m, g, b'' ünsüzlerinden biri ya da ''-e'' den başka herhangi bir ünlü gelir.

()む yomu (okumak)

()む nomu (içmek)

()kaku (yazmak)

()う au (buluşmak)


2. grup filler '' -ru '' ile biter ve önünde '' -i , -e'' harfi  vardır.

()べる taberu (yemek)

()る miru (izlemek, bakmak)

(はじ)める hajimeru (başlamak)

()る kiru (kesmek)

3. grup filler bu grup fillerde yalnızca 2 fiil vardır ve bu filler düzensiz fiildir. Çekimi diğer fillere göre farklı çekimlendiği yerler olabiliyor.

するsuru (yapmak )

()る kuru (gelmek)

Bu fillerin sözcük halidir. Bir fiili sözlükte ararken bu forma göre çekimleyip aramamız gerekiyor.

Örneğin:

1. grup fiil için bir yerde yazdığını gördünüz''かきます'' (kakimasu) bu fiilin önce '' ます'' (masu ) kısmını atıyoruz ardından son heceyi  hiragana tablosunda '''' (u )kısmına göre çekimliyoruz. Yani かき (kaki) kısmının son hecesi olan (ki)'yi hiragana tablosundaki (ku) ile değiştiriyoruz yeni hali ile かく (kaku) oluyor. İşte sözcük formumuzu oluşturduk .
Gelelim 2. grup fillimize örneğin; たべます(tabemasu) Bu fillimizdeki ます (masu) kısmını atıyoruz ve (ru) ekliyoruz. Bu kadar, sözcük formuたべる (taberu).
3 .grup fiilimiz ise ezber gerekiyor bu iki fiilimizin bir kuralı yok. くる(kuru) veする( suru).

Bu bölümde sözcük formunu ve filleri öğrendik .Bir daha ki bölümde ます( masu)ました(mashita) yani geniş ve gelecek zaman çekimi öğreneceğiz bizi takip etmeye devam edin:)


Çekimlerken kullandığımız Hiragana Tablosu. Ben anlamadım örnek yok mu diyorsanız sizin için hazırladığım etkinlikleri çözmek için Tıklayın:)


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.