Japonca Dinleme Pratiği Yapmak İçin Uygulamalar


Merhaba arkadaşlar
Bugün sizlerle kullandığım ve faydalı bulduğum bir kaç uygulama ve site tavsiyesinde bulunacağım. Bu uygulamalar daha çok dinlemeye ve okumaya yönelik olduğundan hem kulak dolgunluğu kazanmış  hem de kelime ve kanji haznenizi geliştirmiş olacaksınız.


Bu uygulama daha çok İngilizce öğrenenlerin kullandığı bir program olsa da Japonca öğrenmek isteyenler için de bir çok video mevcut. Uygulama dinleme pratiği yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Videoyu dinliyor noktalı olan yere gelecek kelimeleri seçenekler arasından seçiyorsunuz. Japonca seviyenize göre ister daha az boşluk seçebilir isterseniz şarkının tamamını tek başınıza yapmaya çalışabilirsiniz. Çoktan seçmeli yerine boşlukları yazarak da doldurabiliyorsunuz. Telefonda yeriniz yoksa internet sitesinden de üye olmadan oynayabiliyorsunuz ancak telefonla oynamak bilgisayardan çok daha kolay söylemesi. Uygulamayı indirirseniz belli bir kullanma süreniz oluyor. Tekrar oynayabilmek için bir süre bekliyorsunuz. Kötü yanları cümlelerin romanjiyle verilmiş olması, mobil uygulamasında sınırlama getirilmesi, video çeşitliliğinin az olması ve en önemlisi videoları ileriye alamamak. Bazen müziğin başlamasını beklerken tüm şevkiniz kaçabiliyor. Yine de ben severek kullanıyorum.
Siteye gitmek için Buraya tıklayabilirsiniz.


Bu uygulamayı daha önce duymuş olabilirsiniz. İngilizce dışında pek çok dil öğrenirken de bu uygulamayı kullanabiliyorsunuz. Uygulama Youtube'daki alt yazılı videoları izleyebilmenizi sağlıyor. Youtube'dan farklı olarak size cümle cümle çeviri desteği de veriyor. Çevirileri Google çeviri aracılığıyla yaptığından Türkçeye çevirirken her zaman doğru sonuçlar vermiyor ancak İngilizce çevirisi oldukça iyi. İsterseniz alt yazıyı kapatabiliyor, istediğiniz yeri A-B yazan yere tıklayarak defalarca tekrar ettirebiliyorsunuz.

  

Ayrıca her türlü videoda mevcut. İster şarkı dinleyebilir ister kısa film izleyebilirsiniz. LyricsTraining uygulamasındaki gibi video çeşitliliği kısıtlı değil ve dinlemek için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Ayrıca istediğiniz cümleye basarak videoyu ileri veya geri alabiliyorsunuz. Bazı videolar kanji, bazıları hiragana bazılarıysa romanji ile yazılmış. Tek kötü yanı karşınıza sürekli reklamlar çıkarması. Telefonunuzu açtığınızda karşınıza Japonca yazılar gelebilir. Eğer bir cümlenin çevirisini yaptıysanız hatırlatma olarak her telefonunuzu açtığınızda karşınıza otomatikman çıkartıyor. Ayarlar bölümünden bu özelliğini kapatabilirsiniz.


Easy Japanese: News, JLPT, Dict
Easy Japanese basit seviyede haberler okuyabileceğiniz ve dinleyebileceğiniz bir uygulama. Kanjilerin üzerinde furigana okunuşları mevcut. Bilmediğiniz kelimeler üzerine tıklayarak kanjinin yazılışını, cümlede kullanımını, gramer yapılarını öğrenebiliyorsunuz. Google çeviri özelliğiyle Türkçe olarak cümle ve kelime çevirisi de yapıyor. Ayrıca JLPT sınavına yönelik deneme sınavları da var. Sınava hazırlananlar için oldukça faydalı bir uygulama. 


Seslendirmeyi yavaşlatma ve hızlandırma özelliği de var. Bana göre tek eksik yanı seslendirmenin mekanik olması. Yani Google çevirinin seslendirmesi kullanılmış. Onun dışında gayet güzel bir uygulama.


Benim en çok beğendim sitelelerden biri. Telefon uygulaması yok maalesef. Bir çok ünlü anime Japonca at yazılı olarak yüklenmiş. İster Japonca ister hiragana isterseniz de romanji alfabesiyle alt yazılı izleyebiliyorsunuz. Yan taraftan alt yazıyı takip edebilirsiniz. Bilmediğiniz kelimeleri işaretleyip test yapabiliyorsunuz ancak İngilizce olduğundan İngilizce bilmeyenler için anlaması güç olabilir.  Dinleme pratiği yapıp Japonca alt yazısıyla idare edebilirsiniz. (Ya da siteyi otomatik çeviri yapabilirsiniz. Çok düzgün bir çeviri vermese de ana hatlarıyla anlamanıza yardımcı olacaktır.)


Size paylaşacağım site ve uygulamalar şimdilik bu kadar. Umarım beğenir ve eğlenerek öğrenirsiniz. Dinleme pratiği yapmak, öğrenmenin en iyi yollarından biri. Bol bol dinleme yaparsanız kulak dolgunluğu kazanacak ve bir süre sonra fark etmeden Japonca konuşmaya başladığınızı fark edeceksiniz. Özellikle önce alt yazısız izler, sonra alt yazıyla izlerseniz kanjiler de aklınızda kalacaktır. Durdurup bilmediğiniz kelimeleri araştırır ve ezberlemeye çalışırsanız kelime haznenizde gelişmiş olacaktır. Anlatması bizden uygulaması sizden.
Başlıklara tıklayarak sitelerine gidebilirsiniz.
Herkese başarılar diliyorum.

2 yorum:

  1. Dikkat! Bloğunuz Google'ı bağımlınız yapıyor. Ne yazsam siz çıkıyorsunuz 🤣

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.