Ryūnosuke Akutagawa 河童 (Kappa )


Kitabın Adı:  河童( Kappa)
Yazar:  Ryūnosuke Akutagawa
Basım yılı: 1927
Yayınevi:Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi
Çevirmen:Oğuz Baykara
 Bugün sizlerle okurken çok büyük bir zevk aldığım Kappa kitabını tanıtacağım. Ryūnosuke Akutagawa Japon edebiyatında önemli bir yere sahiptir ve Türkçe'ye çevrilmiş iki kitabı bulunmaktadır.Biri ''Kappa'' diğeriyse daha sonra tanıtımını yapacağımız ''Raşomon ve Diğer Öyküler'' kitabıdır.Yazarın iki öyküsü birleştirilerek ''Raşomon'' adıyla bir film çekilmiştir. Ayrıca Oguri Shun'un başrol de oynadığı tarihi film olan ''Tojomaru'nun ''senaryosu da  Akutagawa'ya aittir.Vaktiniz varsa iki filmi de izlemenizi tavsiye ederim.


Kappa kitabına gelecek olursak üslubu akıcı ve konu itibariyle de orijinal bir eser.Ayrıca çevirmen aslından Türkçe'ye çevirdiğinden çok daha başarılı bir yapıt ortaya çıkmış.(Çevirmen daha önce anlattığımız Temel Japonca-Türkçe Sözlük kitabının da yazarıdır.)Yazar Japon mitolojisini ve yaşadığı dönemin Japonya'sını hiciv yoluyla anlatmıştır.Kitap olaylara farklı bakış açısıyla bakmamızı ve yaşadığımız dünyanın sorunlarını fark etmemizi sağlıyor. 1900’lerin Japonya'sında ki pek çok toplumsal ve bireysel sorunlar ele alınsa da günümüzde de aynı sorunlar olduğundan konulara yabancılık çekeceğinizi sanmıyorum.Dilerseniz kitabın konusuna geçelim.Kitap, deliler hastanesindeki bir hastanın başından geçen olayları doktora anlatmasıyla başlıyor.Kahramanımız bir gün dağa tırmanır ve karşısına bir Kappa çıkar. Kappanın peşinden koşmaya başlar ve tam yakalayacağı sırada derin bir çukura düşüp bayılır.Gözlerini açtığında kendini Kappalar ülkesinde bulur.Daha sonra Kappa vatandaşı olur ve burada yaşamaya başlar.Fakat kahramanımız burada insan dünyasından çok farklı olan geleneklerle karşılaşacaktır. Kitap çok eski zamanlarda ve farklı bir ülkede yazılmış olsa da değindiği konular günümüzün sorunlarıyla çok benzerdir.Toplumların siyasi,toplumsal ve psikolojik sorunları üzerinde durmuştur.Okurken çok zevk aldım.Japon edebiyatına ilgi duyan arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim. Umarım sizde benim kadar beğenirsiniz. Herkese az çok bir şeyler katacağını düşünüyorum.Şimdiden iyi okumalar :)


Kappa'nın ne olduğunu merak edenler için kısaca açıklayayım. Kappa(河童 ) nehir ve çocuk anlamına gelen kanjilerle yazılır ve genelde nehir çocuğu olarak çevrilir. Japonya'nın en bilinen yokailerinden(canavar) biridir.Şekil olarak kaplumbağaya benzese de ördeğe benzer gagaları vardır.Hem iyi hemde kötü olarak bilinmektedirler.(Arakawa under the bridge izleyenler kappa karakterini hatırlıyacaklardır;))

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.