大江健三郎(Kenzabura Oe) Kurbanı Beslemek


Bu gün 1994 yılında Nobel Edebiyat Ödülü alan Kenzaburo Oe’nin Kurbanı Beslemek adlı eserini inceleyeceğiz. Öncelikle kitap hakkında kısa bir bilgi verip konusuna geçelim. Kitabın çevirisi Haruki  Murakami’nin Kadınsız Erkekler kitabında gördüğümüz A.Volkan Erdemir üstlenmiş. Diğer çevirilerinde de olduğu gibi çevri oldukça akıcıydı ve yer yer konu hakkında küçük açıklamalara yer verilmişti. Kitabın yayıncılığını Can yayınları yapmış ve 223 sayfa olarak basılmış . Kitap 3 uzun öykünün bir araya getirilmesiyle oluşuyor. ( 飼育 )Kurbanı Beslemek,(われらの狂気を生き延びる道を教えよ)Delilikten Kurtar Bizi,(ずから我が涙をぬぐいたまう日) Gözyaşlarımı Sileceğim Gün. 


Kitabın konusuna gelecek olursak ; İlk öyküde Kendi hallerinde yaşayan bir köyde, uçakların düşmesi sonucu savaş esiri olarak  ele geçirilen bir zencinin köye getirilmesini konu alıyor. Olay  küçük bir çocuğun gözünden işlenmiş. Bana biraz Son Samuray filmini anımsattı doğrusu. 


Konu itibariyle benzese de filmdeki gibi aksiyon sahneleri bol bir kitap değildi bu da beni hayal kırıklığına uğrattı. Böyle bir konudan daha aksiyonu bol bir kitap bekliyordum. Kitap oldukça duran ilerliyor diye bilirim. Kitapta Japon kültürünü yakından tanıma fırsatı yakalayabiliyorsunuz. 

 Kenzaburo Oe

Kitabı okuduğunuz da bir Japon’un utandığı konuların bir Türk’den oldukça farklı olduğunu ,yabancılara (özellikle zencilere) karşı ırkçı tutumlarını ,insana verilmeyen  değeri, bir Japon’un önceliklerini, ülkeye ve idarecilere karşı saygıları ve bağlılıklarını yakından tanık oluyor, kimi zaman kızıyor kimi zaman ''Bu kadar da olur mu?'' diye biliyorsunuz. Diğer iki hikayenin konusunu vermiyorum. Sürpriz olsun
😊  Genel itibariyle hikayeler delilik ,dram , bol miktarda karamsarlık içeriyor. Hikayelerde az miktarda da cinsel ögelere yer verilmiş fakat yazarın daha önce okuduğum ''Kişisel Bir Sorun'' eseri kadar kötü sahneler içermiyordu. Eğer sakin ilerleyen edebi bir eser okumak istiyorsanız tam size göre bir kitap. Eğer okuduysanız kitap hakkındaki yorumlarınızı aşağıya bırakabilirsiniz. İyi okumalar...




0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.