Toshiko Yuasa (湯浅年子) Kimdir?

     

1909'da Tokyo'da doğan Toshiko Yuasa, varlıklı ve soylu bir ailen kızıydı. Babası bir mühendisti ve ham ipeği kozadan otomatik olarak saran bir makinenin mucidiydi. Annesi, Edo döneminde Waka'nın (geleneksel Japon şiir türü) dört büyük şairinden biri olan Moribe Tachibana'nın torunuydu ve özellikle Japon kültürü konusunda iyi eğitim almıştı. Toshiko'ya Japon şiirini ve geleneksel kültürün diğer yönlerini öğreterek onda rafine bir estetik duyarlılık geliştirdi. 1931'de Tokyo Edebiyat ve Bilim Üniversitesi'nin fizik bölümüne girdiğinde, Japonya'nın fizik bölümünden mezun olan ilk kadın üniversite öğrencisi oldu. 1934'te üniversiteden mezun olduğunda, öğretim görevlisi olarak kaldı ve yapılarını ve özelliklerini daha iyi anlamak için farklı atomlar ve moleküller tarafından yayılan ışık spektrumunu incelemeye başladı. Bu bariz kariyer ilerlemesine rağmen, savaş öncesi Japonya'da var olan aşırı cinsiyet eşitsizliği yüzünden, Yuasa'nın doçentliği bir araştırmacının rolü kadar ayrıcalıklı değildi. Irène ve Frédéric Joliot-Curie'nin 1938'de yapay radyoaktivite konusundaki çalışmalarından esinlenerek, Fransa'daki bir laboratuvarda nükleer fizik alanında araştırma yapmaya karar verdi. Yuasa, Fransız hükümetinin burslu öğrencisi olarak 1940'ta Fransa'ya gitti, o sırada İkinci Dünya Savaşı çoktan başlamıştı. Frédéric Joliot-Curie'nin yönetiminde Paris'teki Collège de France'daki nükleer kimya laboratuvarında çalıştı ve 1943'te bilimler alanında doktora derecesi aldı. Joliot-Curies, Collège de France'ın Nükleer Kimya Laboratuvarında onların yönetimi altında atom çekirdeği araştırmalarına başlamasını mümkün kıldı. 

Frédéric Joliot ve Irène Joliot-Curie

Sadece birkaç ay sonra, Paris'in Alman işgali altına girmesiyle Yuasa'nın çalışmaları aniden durma noktasına geldi. Laboratuvar kapatıldı ve Yuasa, Paris'ten kaçmak zorunda kaldı. Hiçbir destek yolu olmadan, kendini korkunç bir yoksullukla karşı karşıya buldu. Bu zor zamanlarda ona destek olan Joliot Curies oldu. Onu devam ettiren diğer şey, Joliot Curies aracılığıyla bir bağ kurduğunu hissettiği ideal kadın bilim adamı Marie Curie'nin imajıydı. 

Marie Curie

Yuasa, yapay radyoaktif izotoplardaki beta bozunması üzerine son teknoloji araştırmalar yapmaya başladı. Yuasa, o dönemde dünyanın dört bir yanındaki bilim adamlarının yoğun ilgisini çeken bir konu olan beta bozunması sürecini anlamamıza önemli bir katkı sağlamayı başardı. Yuasa, önemli çalışmasının takdiri olarak 1943'ün sonlarında Fransız ulusal bilim doktoru derecesi ile ödüllendirildi.

 Toshiko Yuasa

Ağustos 1944'te, Müttefikler Paris'i özgürleştirmenin eşiğindeyken, Yuasa, Almanya'nın müttefiki Japonya hükümetinin ısrarıyla Berlin'e nakledildi. Berlin Üniversitesi'ne bağlı bir araştırma tesisinde bir iş bulmayı başardı ve şehri hava saldırıları vururken bile her gün çalışmaya gitti. Bu kargaşanın ortasında, beta ışınlarını ölçmek için yeni bir tür cihaz yaratmayı başardı. Almanya'nın Mayıs 1945'te teslim olmasının ardından icadını sırtında taşıyarak Japonya'nın teslim olmasından sadece bir buçuk ay önce Japonya'ya geri döndü. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Japonya ABD işgali altına girdiğinden nükleer araştırmaları yasaklama geldi. Yuasa, nükleer silahlara hiçbir uygulaması olmayan temel araştırmalara dahil olmasına rağmen, işine devam edemeyeceğini fark etti. Tokyo Women's Higher Normal School'a profesör olarak atandı, kendini öğretmenliğe adadı, yeni bir ulusal kadın üniversitesi kurma planlarına aktif olarak dahil oldu. Şubat 1949'da Joliot Curies'in daveti üzerine Fransa'ya döndü. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'ne (CNRS) bağlı bir araştırmacı olarak, atom çekirdeğinin enerji yapısını daha iyi anlamak için beta bozunmasını gözlemleyerek bir kez daha Collège de France'da çalışmaya başladı. Bir çok araştırma yaptı ve dünyanın dört bir yanından bilim adamları onun bulgularını takdir ettiler ve onu nükleer fizik konulu uluslararası konferanslarda konuşmaya davet ettiler. Uluslararası konferanslara katılmak için yalnızca iki kez - bir kez 1967'de ve yine 1977'de - Japonya'ya döndü ve her seferinde yaklaşık iki ay kaldı. Ancak, genç Japon bilim adamlarını ortak araştırma projelerine katılmaları için Orsay'a davet ederek, Japonya ile Fransa arasındaki bilimsel alışverişi teşvik etmek için çok çalıştı.

1973'te Yuasa, mide kanseri nedeniyle ameliyat oldu, ancak bilimsel araştırmaya olan bağlılığı hiçbir zaman azalmadı ve dünyanın dört bir yanındaki konferanslara katılmaya devam etti. 1974 yılında emeklilik yaşına geldiğinde CNRS'de fahri araştırmacı statüsünü aldı. Ancak Yuasa, fiziksel durumu kötüleşse bile aktif kaldı. Fiziğin en sıcak konularından biri olan birkaç nükleonlu sistemlerin zor konusunu ele almak için ortak bir Japon-Fransız araştırma projesi önerdi. Şubat 1980'de, projenin kabul edildiğini öğrendiği gün öldü. Joliot Curies'in en büyük kızı Hélène Langevin Joliot ve Kyoto Üniversitesi'nden Takuji Yanabu tarafından devralındı. 1976'da Fransa ve Japonya arasındaki kültürel alışverişi teşvik etme çabalarından dolayı Japon hükümetinden Mor Kurdele Madalyası(onur madalyası) aldı. Yuasa'ya ölümünden sonra 1980'de Üçüncü Sınıf Kıymetli Taç Nişanı (imparatorluk nişanı) verildi. Yuasa, 1974'te CNRS'den emekli oldu, ancak 1975'ten itibaren fahri araştırmacı olarak kaldı. 70 yaşında öldü ve hiç evlenmeyerek hayatını bilime adadı.

Kaynakça

www.thenewhistoria.org

archive.mith.umd.edu

en.wikipedia.org


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.