İchiyo Higuchi (樋口 奈津) Kimdir?


Natsuko Higuchi, 2 Mayıs 1872'de Chiyoda-ku, Tokyo'da, bir samuray olan Noriyoshi Higuchi'nin en küçük kızı olarak dünyaya geldi. Ebeveynleri bir köylü topluluğundan gelse de babası 1867'de samuray statüsünü elde etmeyi başarmıştı. Meiji Restorasyonu ile samuray kurumu kaldırılmadan önce sadece kısa bir süre için bu pozisyonda kalmasına rağmen bir samuray evinde büyümek Japonya'da bu pozisyonun verdiği statü nedeniyle onun için hayat değiştirici bir deneyimdi.

1886'da en iyi şiirsel konservatuvarlardan biri olan Haginoya'da waka şiiri öğrenmeye başladı ve Nakajima Utako'nun öğrencisi oldu. Burada haftalık şiir dersleri ve Japon edebiyatı dersleri aldı. Ayrıca, mezun ve hala eğitimine devam eden öğrencilerin davet edildiği aylık şiir yarışmalarına da katıldı. Bu okulda öğretilen şiir, Heian döneminin muhafazakar saray şairlerinin şiiriydi. Çoğunluğu üst sınıfa mensup öğrenciler arasında kendini garip hisseden Natsuko, yazma dürtüsüyle 1891'de ciddi bir günlük tutmaya başladı.

Hayatının son beş yılını içeren yüzlerce sayfalık bu günlük toplumsal aşağılık duyguları, çekingenliği ve ailesinin artan yoksulluğuyla ilgili yazılar içermekteydi. Günlükleri aynı zamanda nesnelliği öne sürdüğü bir yerdi ve edebiyat sanatı hakkındaki görüşlerini ile başkalarının eserleri hakkındaki görüşlerini içeriyordu.

Ölümünün ardından yazmış olduğu "Takekurabe" eseri 1955 yılında film haline getirilmiştir. Film içerisindeki tüm müzikler Japon hikâyelerinin babası olarak da bilinen Ryūnosuke Akutagawa'nın oğlu Yasushi Akutagawa tarafından yapılmıştır.



5.000 yenlik banknotun yüzü olmayı başarmış ve  İmparatoriçe Jingu'dan sonra Japon parasına portresi basılan ikinci kadın olmuştur. 24 yaşında tüberkülozdan ölmesine rağmen Higuchi'nin çalışmaları, modern çağın ilk kadın yazarı olarak tanınmasını sağlamıştır. 



Eserlerinden Uyarlanan Filmler ve Yaşam Öyküsü



İchiyo Higuchi 'den Sözler

恋とは尊くあさましく無残なもの也。

Koi to wa tattoku asamashiku muzanna mononari

Aşk asil, acınası ve zalimdir.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ichiyo_Higuchi


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.