Kadın Hükümdar Himiko (卑弥呼) M.S. 3 Yüzyıl

 

 Antik çağlarda Yamatai olarak bilinen ülkenin kadın hükümdarıdır. Kuzey Kyushu veya Yamato bölgesinde yer aldığı düşünülen Yamatai Ülkesi, başlarda erkek hükümdarlar tarafından yönetiliyordu. "Wei Tarihçesi’nin[1]" dediğine göre, Milattan sonra 170 yıllarında  Wa halkının[2] yaşadığı ülkeler arasında savaş patlak verdi. Hala gençlik döneminde olan Himiko, sonunda çeşitli küçük klan liderinin desteğini alarak savaşa son verip başa geçti.

2009 yılında yapılan kazılar sırasında, arkeologların Himiko'nun falcılık yapmak için kullanıldığına inandığı domuzun kömürleşmiş kürek kemiği.

Himiko, Kido[3] adı verilen Şamanizm lideri olduğundan halk tarafından tapılan biriydi ancak  kraliçe olduktan sonra,  yüzünü  ancak bir avuç vassala gösterdi. Hizmetinde 1.000 kadın kölesi olduğu fakat yiyecek, içecek ve mesaj getirmek için yalnızca bir erkeğin salonuna girmesine izin verildiği söyleniyor. Himiko bir dizi tabu tarafından tecrit edildiğinden, muhtemelen gerçek devlet işlerinin sorumluluğunu başka birinin üstlenmesi gerekiyordu. Wei Tarihçesi, "Himiko, ülkeyi   erkek kardeşinin yardımıyla yönetiyordu." diye kayıta geçmiştir.

 

Himiko, ilk kez 239'da Wei Krallığına elçilerini gönderdi. Wei imparatoru Ming, Himiko'ya “Qīn wèi wō wáng[4]” unvanını vererek Yamatai'ye bir elçi  gönderdi.  Daha sonra Yamatai'den de tekrar bir  elçi gönderildi.

 

Aichi kentindeki Higashinomiya Mezarı'nın derinliklerinde keşfedilen Himiko'nun aynası. Amacı hakkında çok az şey bilinmesine rağmen, Himiko tarafından ritüellerde, yani güneşe tapınmada kullanıldığına inanılmaktadır. 

Eski Japon tarih kitapları olan Kojiki[5] ve Nihon Shoki[6] ‘de Himiko adına rastlanmamıştır. Akademisyenler ataerkil bir toplum düzenini benimsediklerinden yazarların Himiko'yu biliyor olsalar bile, kasten dahil etmemeye karar vermiş olabilme ihtimali  üzerinde duruyor çünkü Nihon Shogi’de Kraliçe Himiko’nun adıyla bahsedilmemekle birlikte kraliçenin 238 yılında Wei Krallığı'na armağan taşıyan elçiler gönderdiği kaydı bulunmaktadır. En eski Kore tarih kitabı olan “Samguk Sagi[7]”de Kraliçe Himiko'nun Mayıs 173'te Silla Kralı Adalla'ya bir elçi gönderdiği kaydedilmiştir. Günümüzde Kraliçe Himiko’dan esinlenerek film ve animeler çekilmiş, adına güzellik yarışmaları düzenlenmiştir.



[1] Çin tarih kitabı olan, "Üç Krallığın Kitabı" eserinde  Wei Krallığı’nın tarihinin geçtiği bölüme verilen isim.

[2] Çin tarihinde, Japon halkı için kullanılan kelime.

[3] Şeytanın yolu

[4] Wei Krallığın dostu Yamatai Hükümdarı

[5] Eski Olayların Kayıtları

[6] Japon Kayıtları

[7] Üç [Kore] Krallığın Günlükleri 


Kaynak olarak "100 Japanese You Should Know (Kodansha Bilingual Books)" kitabı ve Wikipedia kullanılmıştır.


4 yorum:

  1. Tomb Raider (2013)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Sanırım "Tom Raider" oyunda geçtiği için böyle bir yorumda bulunmuşsunuz.Bilmeyenler için kısaca konusu;

      Bir Japon efsanesi üzerine araştırma yapmak için 21 yaşındaki Lara Croft gemi aracılığı ile Japonya'ya bir yolculuk düzenler. Fakat gemisi adaya yaklaşır yaklaşmaz şiddetli bir fırtına ile ikiye ayrılır ve Lara kendisini Yamatai adasında bulur. Hayatta kalmak için hem fiziki, hem de duygusal işkencelere katlanmak zorundadır. Bu adada hayat felsefesini ve "Tomb Raider" kişiliğini kazanmaya, keşfetmeye başlar. Fakat Güneş Kraliçesi(the Sun Queen Himiko) Himiko'nun adasında, ters giden bir şeyler vardır... (Kaynakça vikipedia)

      Daha önce hiç oynamadım ama oyun oynamayı sevenler bakabilirler.

      Sil

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.