(浦島太郎)Urashima Taro


   Eski zamanlarda Urashima Taro adında genç  bir balıkçı  yaşarmış. Denizin yakınlarındaki evinde annesiyle birlikte geçinip giderlermiş. Geçimlerini her gün yakaladığı balıklarla sağlarmış.


 Bir gün yine Tarou balık tutmak için denize gitmiş .Denizin çevresinde bir sürü çocuk küçük bir kaplumbağaya eziyet ediyormuş. Zavallı kaplumbağa  ‘’acıyor, acıyor’ diye ağlıyormuş. Bunu gören Tarou çocuklara para karşılığında kaplumbağayı kendisine satmalarını istemiş. Parayı duyan çocuklar seve seve kaplumbağayı Tarou ‘ya vermişler. Kaplumbağa, gence teşekkür edip denize dönmüş.


 1 hafta sonra Tarou balık tutmak için yine deniz kıyısına gelmiş. Kurtardığı kaplumbağa yanına gelip ''Geçen gün için çok teşekkür ederim. Denizin içinde çok  eğlenceli bir yer var. Benimle gelmek istemez misin? ''diye teklifte bulunmuş. Tarou bu  teklifi memnuniyetle kabul edip kaplumbağanın sırtına binip denizin içindeki krallığa doğru yüzmüşler.


 Büyük bir kalenin önüne gelmişler. ’’Burası ejderhanın sarayı, çok güzel değil mi?’’ demiş kaplumbağa. Birlikte ejder sarayına girmişler. Sarayda çok güzel bir kız varmış. Tarou , kaplumbağaya kızı göstererek sormuş, ''Bu güzel kız da kim?' 'Kaplumbağa, ''Otohime’ dir.'' demiş. Otohime Tarou ‘yu birbirinden güzel yemeklerin olduğu masaya davet etmiş. Tarou her gün Otohime ile birlikte güzel yemekler yiyor, sake (Japon içkisi) içiyor, gününü gün ediyormuş. Böylece haftalar, aylar, yıllar geçmiş.


  Bir gün Otohime , Tarou ‘nun üzgün olduğunu fark etmiş. Eskisi kadar gülmüyor ve eğlenmiyormuş. Otohime, ''Neyin var Tarou pek mutlu görünmüyorsun? Yoksa hasta mısın? ''diye sormuş. Tarou, ''Hasta değilim fakat artık eve dönmek istiyorum. Evde yaşlı annem beni bekliyor olmalı, kim bilir beni ne kadar merak etmiştir. Onu düşünmeden duramıyorum. ''demiş. Otohime, ''Peki öyleyse eve dönebilirsin.'' demiş ve giderken yanında   götürmesi için çok güzel bir kutu vermiş. Tarou  birlikte geldiği kaplumbağanın sırtına atlayıp tekrar sahile gelmiş. Tarou, kaplumbağaya elveda deyip evin yolunu tutmuş. Fakat köyü bıraktığı gibi değilmiş. Her yer değişmiş. Evi de bulunması gerek yerde yokmuş. Olanlara anlam veremeyen Tarou oradan geçen bir ihtiyara evinin yerini işaret edip, evine ne olduğunu sormuş. İhtiyar adam, ''Orada yıllardır ev yok. 100 yıl önce orada ihtiyar bir kadın ve oğlu yaşıyordu fakat yıllar önce kadın öldü ve oğlu da  denizde kayboldu. ''demiş. Tarou şaşkınlıktan gözleri kocaman açılmış. Evini, annesini her şeyini kaybetmiş. Sonra sahip olduğu tek şey aklına gelmiş. Otohime’nin verdiği kutu. İçini açıp bakmak istemiş. Kutunun kapağını açar açmaz beyaz  bir duman yükselmiş. Tarou artık genç bir adam değilmiş .Bir anda yaşlanmış. O günden sonra yaşlı Tarou'yu kimseler görmemiş.


 Anonim olduğu için farklı şekillerde anlatımı da mevcut. Bazı yerlerde Otohime'nin kutuyu zorda kalırsan aç ya da kutuyu sakın açma dediği de söylenir. Urashima Taro çok ünlü bir Japon masalıdır. Bir de bu masal için şarki yazılmış. Aşağıdan dinleyebilirsiniz.
Japoncasından okumak için buraya Tıklayınız.




0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler.:)

Copyright Gosuke © 2016. Blogger tarafından desteklenmektedir.